A világ legnagyobb közösségi portálja, a Facebook öles léptekkel készíti elő első tőzsdei kibocsátását (IPO) - jelentette a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A cég alapítói abban bíznak, hogy 10 milliárd dollár folyhat be a vállalat kasszájába - derült ki a Wall Street Journal hétfői híréből -, és a piac több mint 100 milliárd dollárra értékeli a vállalkozást.

Magyar GDP 1x, HP 2x

Ha teljesülnek ezek a várakozások, akkor a közösségi site értéke a jelenlegi dollárárfolyammal számolva majdnem akkora lesz, mint az egyéves magyar GDP, és vállalat kétszer többet fog érni a Hewlett-Packardnál, a világ legnagyobb pc-gyártójánál, a számítástechnikai ágazat egyik ikonjánál.

A sajtóértesülések szerint szerint a vállalat pénzügyi főnöke, David Ebersman már tárgyal az IPO-ról szilícium-völgybeli bankárokkal, de Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató még semmilyen részletről nem döntött. Ugyanakkor belső információk szerint bármikor - akár még idén - beindíthatják a kibocsátási folyamatot.

Nem könnyű az IPO-sok élete

A Szilícium-völgy kezdő vállalkozásai idén elérkezettnek látták az időt arra, hogy teszteljék a tőzsdei befektetők étvágyát. A Farmville portált üzemeltető Zynga, a vásárlási utalványokat kínáló Groupon, a Linkedln speciális közösségi site és a Pandora online rádió egymásra licitáló hírveréssel mentek a tőzsdére, jól is indultak, de ma mindegyikük részvénye kibocsátási ára alatt forog.

A hétéves fennállása alatt 800 millió tagot gyűjtő Facebook IPO-ja mellett persze bármely más cégé elhalványulna. A cég nem közöl magáról adatokat, de a Reuters úgy tudja, hogy az első félévben a tavalyi kétszeresére, 1,6 milliárdra növelte árbevételét. A portál az internetes hirdetési piac legnagyobbjai, a Google és a Yahoo kihívója.

Jól jöhet a pénz a Facebook-telefonra

Elemzők szerint a részvénykibocsátásból befolyó pénz jól jöhet a Facebook terveinek megvalósításához. Cégfelvásárlásokat hajthatnak végre, hogy új technológiákhoz jussanak, illetve ha igazak a pletykák, és valóban saját telefon, illetve netbook piacra dobására készülnek, ezt is felgyorsíthatják a friss tőkére támaszkodva.

További előnye az IPO-nak, hogy részvényopciókat kínálhatnak a fiatal tehetséges szakembereknek, akiknek ennek híján jelenleg nem vonzó a Facebook. A cég tulajdonrészei a tőzsdén kívüli kereskedésben nagyon népszerűek. Ennek köszönhetően a Facebook már januárban közölte, hogy tulajdonosainak száma idén átlépi az 500-at. Ha ez teljesül, akkor az amerikai tőkepiaci szabályok szerint legkésőbb 2012. április 30-tól nyilvános pénzügyi jelentéseket kell publikálnia.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!