Egy nappal azután, hogy lemondott a Barclays elnöke - aki közölte, az ő lemondásával vége a felelősségvállalásnak -, a vezérigazgató, Bob Diamond pedig kiszivárogtatta, hogy a szerdai brit parlamenti meghallgatáson hosszasan fog beszélni arról, hogy a szabályozó hatóságok milyen módon voltak részesei a Libor-botránynak, reggelre mégis a CEO távozásához vezetett a példátlan politikai nyomás. Diamond lemondásával egyidejűleg érdekes módon bejelentették, hogy visszatér a bankhoz a tegnap lemondott elnök, Marcus Aguis.

Az amerikai határidős tőzsdefelügyelettel, a CFTC-vel, az igazságügyminisztériummal és a brit FSA-val kötött peren kívüli megállapodásban a Barclays gyakorlatilag elismerte, hogy 2005 és 2009 között gyakorlatilag minden nap manipulálták a benyújtott adatokat. Különösen érdekessé teszi az ügyet, hogy hasonló vizsgálatok folynak a Barclaysnél is nagyobb szereplőkkel, így a HSBC-vel, a JP Morgannel és a Citigrouppal szemben is.

Az amerikai Bob Diamond 2010 októbere óta volt a Barclays vezére, ám korábban is a banknál volt; jelentős része volt abban, hogy a nagyravágyó brit bank felvásárolja a Lehman Brothers amerikai eszközeit, és így komoly pozíciókat szerezzen a befektetési bankok között. Diamond egyébként arról is ismert, hogy a válság után az adófizetők pénzéből kimentett bankok vezetői közül elsőként nyilatkozta azt, hogy a "ideje a bankároknak befejezni a bocsánatkérést a válság miatt".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!