Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A forint megítélése komoly fordulatot vett péntek reggel a tegnapi zárószintekhez képest - az euróért 268,90-269,30 forintot kértek a bankközin, ami 0,5 százalékos erősödésnek számít - tájékoztatott Karsai Péter, a Commerzbank tradere. Minderre azt követően került sor, hogy Bánfi Tamás MNB monetáris tanácstag csütörtöki, Reutersnek adott nyilatkozatára a hazai deviza megítélése csorbát szenvedett. A dollárért ma reggel 187,60, a svájci frankért 177,10 forintot kértek a bankközin. A zloty a vártnál jelentősen kedvezőbb lengyel GDP-adat hatására 1 százalékkal erősödött az euróval szemben, így a PLN/EUR már csak 4,07765-ön áll. Nem csak a lengyel deviza erősödése, de a dollár gyengülése is segíthette a forintot Karsai Péter szerint, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a zöldhasú euróval szembeni megítélése meglepő mértékben romlott, a kurzus egészen 1,44-ig szaladt fel péntek reggel. A Commerzbank elemzése szerint a dollárgyengülésben szerepet játszhat az uborkaszezon miatt már egy-egy nagyobb kötéssel előidézhető magas volatilitás, de az olaj árfolyamában bekövetkezett fordulat is. Karsai szerint a dollár-eladásokat politikai és gazdasági nyilatkozatok is táplálhatják - az elmúlt napokban Nicolas Sarkozy francia elnök nyilvánosan megkérdőjelezte a dollár tartalék-valuta szerepének tarthatóságát, de Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász is aggályokat fogalmazott meg a dollár szerepével kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!