Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az FTSE-100 0,3, a DAX 1,4, a CAC-40 0,7 százalékos nyereségben zárt, a Stoxx Europe 600 indexe 0,4 százalékot nyert. A periféria indexei közül az olasz FTSE MIB 1,2, a spanyol IBEX-35 1,1 százalékkal erősödött, a görög ASE index viszont egy mérteteset, 3,2 százalékot zuhant a vasárnapi választási eredmények miatt. A görög piacon - nem meglepően - a bankokat páholták el leginkább: a Piraeus Bank 17,6, a National Bank of Greece 13, az Alpha Bank 11,6, az eurobank Ergasias 10,4 százalékot zuhant hétfőn. A 10 éves görög kötvényhozamok 57 bázisponttal 9,07 százalékra emelkedtek, a görög cds felár pedig töb mint 100 bázisponttal 1270 bázispont körül mozgott.

A görög választások az európai kötvényhozamokra is kihatottak. A német 10 éves bundok hozama 3,7 bázisponttal 10,59 százalékra emelkedett a Tradeweb adatai szerint, míg a francia 10 éves kötvényeké 3,8 bázisponttal 0,584 százalékra ugrottak - írja a MarketWatch.

Az orosz tőzsde is nagyot esett hétfőn, ám ez nem a görög választások számlájára volt írható, hanem sokkal inkább arra, hogy az USA és az EU újabb szankciókkal fenyegette meg Moszkvát a mariupoli támadás miatt. A Micex index 1,8 százalékot bukott a hét első napján, míg a rubel 6 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szerint fél nyolc körül - a Wall Street-i indexek vegyesen teljesítettek. A kereskedés elindulásakor a görög hatás itt is érződött és egyből eséssel indult a nap, ám az európai zárást követő időszakra már a Nasdaqnap például sikerült ledolgoznia a veszteségeket és 0,1 százalékos pluszban járt. A Dow ezzel szemben 0,1, az S&P-500 0,5 százalékos vesztesében járt.

A görög választási eredmények következtében a dollár erősödött az euróval szemben, a nyersanyagárakat is olcsóbbá téve. Közép-európai idő szerint este fél nolc körül a WTI ára 0,6 százalékkal 45,83 dollárra drágult.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!