Mark Mobius, a Templeton Asset Management vezére, nagy befolyással rendelkező befektető a feltörekvő piacokon, mind az OMV AG-ben, mind a Mol Nyrt.-ben jelentős tulajdonhányaddal bír. A Wall Street Journalnak (WSJ) adott pénteki nyilatkozata szerint az OMV informális felvásárlási ajánlata, pontosabban az arra utaló törekvése igenis helyénvaló.

Mobius ugyan nem tisztázta, mekkora hányaddal bír a két vállalatban, így nem egyértelmű, hogy a Templeton mekkora befolyást gyakorolhat az ügylet kimenetelében, de a támogatásával más befektetők is nyomást gyakorolhatnak a magyar vállalatra az álláspontja megváltoztatása érdekében.

A Mol a WSJ megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a vállalat soha nem kommentálja a részvényesei véleményét. Az OMV azonban kapott az alkalmon, és hálásan megköszönte Mobius támogatását. Amennyiben az OMV sikerrel járna, a Mol felvásárlása lenne az egyik legnagyobb kelet-európai vállalategyesítés. Az OMV kitartása a WSJ szerint alátámasztja a Mol sokat hivatkozott stratégiai fontosságát is.

Mobius szerint a két olajvállalat egyesítése esélyt adna a közép-európaiaknak, hogy felvegyék a versenyt az orosz energiamogulokkal, akik már most is Kelet-Európában nyomulnak, hogy megerősítsék tárgyalási pozícióikat. Mobius szerint a fúzió mindkét vállalat számára profitnövekedéssel járna.

A Breakingviews.com összeállítása szerint a Mol vehemens elzárkózása az ajánlat elől, amely 20 százalékot ráígért a részvények aktuális kereskedelmi árára, a részvényesek ellenállását fogja kiváltani a Mol vezetőségével szemben. A Mol-vezetőség elzárkózása a tárgyalások elől a Breakingviews.com szerint bizalomszegésnek látszik, amelybe az Unió bizottsága is beleszólhat. Így a Mol-vezetőséget két oldalról is szorongathatják: egyrészt a részvényesek részéről várhatnak a Templetonéhoz hasonló reakciókat, másrészt az EB is véleményt formálhat az ügyben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!