Hétfő reggelre 298 fölé gyengült a forint az euróval szemben, a délelőtti 297,21-es árfolyam újabb fél százalékkal volt magasabb a péntek esti szintnél. Mindez azért fontos, mert ahogy a pénteki technikai elemzésünkben rámutattunk: 298 körül van egy ellenállási szint a magyar deviza számára, amelyet ha sikerül áttörnie az árfolyamnak, akkor nyitva lehet az út a 300 feletti szintekig.

A forint most héthónapos mélyponton van, 300 feletti árfolyamra legutóbb tavaly május végén volt példa. A jelek szerint most jó esély van arra, hogy újra hármassal kezdődjön az euró jegyzése. Sőt, a technikai elemzésből 305-307 forintos szint adódna, vagyis a 300 csak lélektanilag határ a magyar deviza előtt.

Nem kell csodálkozni

A forintgyengülés mögötti okok továbbra sem szűntek meg, amíg nem lesz ismert a jegybankelnök személye, addig nem is számíthatunk komoly változásra - mondta a Napi Gazdaság Online kérdésére Bámli Károly, a Commerzbank devizakereskedője. Szerinte február közepéig-végéig 292 és 300 között gyakorlatilag "bármi elképzelhető a forint piacán", semmin nem kell csodálkozni.

A forintot továbbra is belső okok gyengítik, elsősorban a márciusi jegybankelnök-váltással kapcsolatos aggodalmakat árazza a piac. A posztra jelenleg a legesélyesebbnek Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert tartják, ezért az utóbbi hetekben szinte minden megnyilatkozását kiemelt figyelem övezte. A miniszter december végén előbb arról írt, hogy az új MNB-vezetéssel "stratégiai megállapodást" kell kötnie a kormánynak, majd a múlt héten a Heti Válaszban megjelent cikkében már egyenesen azt állította, hogy a korábbi gyakorlat elhibázott volt, amikor erős forinttal akarta a kormány megfékezni az inflációt. A fentiekből a szakemberek és a befektetők azt olvasták ki, hogy a kormány tavasztól gyengébb forintra rendezkedne be, erre készül most a piac is.

Bámli szerint Matolcsy tervei azért érdekesek, mert a magyar vállalatikötvény-piac meglehetősen szerény, az állampapírok másodpiaci vásárlását pedig vélhetően Brüsszel nem nézné jó szemmel.

Matolcsy tudja a választ

A miniszter hétfő délelőtt közleményben reagált a forint gyengülésére: az NGM által kiadott dokumentum szerint természetesen nem Matolcsy, hanem Nouriel Roubini tehet a forint gyengüléséről, hiszen múlt kedden kiadott egy elemzést, mely szerint amíg nincs IMF-megállapodás, addig shortolni érdemes a forintot. "A csütörtökön megindult árfolyamesés alapján úgy tűnik, hogy a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát és a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást. Egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem - ahogy az a spekulánsokra oly jellemző - ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat" - áll az NGM közleményében.

A Commerzbank szakembere szerint viszont, ha "elpattan" az árfolyam 300 fölé, akkor nagyon fog hiányozni az IMF védőhálója. Elképzelhető, hogy ezt a kormány is felismeri majd és megpróbál közeledni a Valutaalaphoz, de Bámli úgy véli, hogy ezt a játékot még egyszer nem veszi be a piac.

Meglepő a forint gyengülése

A forint gyengülése azért is meglepő, mert az euró eközben rendületlenül erősödik a dollárral szemben múlt csütörtök óta. Hétfő délelőtt 1,337-hez közelített az árfolyam. Az euró erősödését Mario Draghi ECB-elnök csütörtöki szavai indították el, a jegybank első embere ugyanis arról beszélt, hogy egyhangú volt a kamat tartása, emellett a reálgazdasággal kapcsolatban is pozitív fejleményeket látnak.

Szintén a magyar sajátosságokat mutatja, hogy a régiós devizák is jobban teljesítenek: a lengyel zloty a múlt hét közepi 4,06 körüli árfolyamról 4,12 fölé gyengült az euróval szemben, míg a cseh korona hétfőn már erősödni kezdett, a 25,54-es árfolyam már majdnem megegyezett a múlt szerdaival, vagyis ledolgozta az átmeneti gyengülést. A román lej pedig egyenesen figyelmen kívül hagyta a régiós gyengülési trendet, és éppen a múlt hét közepén kezdett masszív erősödésbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!