A gyorsjelentések húzták a piacokat

A kedvező vállalati gyorsjelentések hatására felfelé meneteltek csütörtökön a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók.
MTI-Eco, Napi.hu, 2016. február 25. csütörtök, 20:12

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 2,5 százalékkal, a frankfurti DAX-index  1,8 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 2,2 százalékkal nőtt. A Stoxx Europe 600 indexe 2,1 százalékot ugrott.

A perifériák indexei közül a milánói FTSE MIB 2,3, a madridi IBEX-35 2,5 százalékkal erősödött.

A piacok várakozással tekintenek a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hétvégi sanghaji pénzügyi csúcstalálkozójára, de több befektető nem bízik abban, hogy a pénzügyminiszterek és a jegybankárok kétnapos értekezlete jelentősen javíthatja a hangulatot. "Egyre közelebb kerülünk a G20-ak tanácskozásához, de a piacok nem sokat várnak tőle" - mondta Alessandro Balsotti, a JCI Capital londoni brókercég vezető befektetési tanácsadója.

A befektetők szépen jutalmazták a kedvező gyorsjelentésekkel előrukkoló vállalatokat

Jól szerepeltek a pénzintézetek, köztük a Lloyds brit bank árfolyama 12 százalékkal ugrott meg a vártnál nagyobb nyereség és egy külön osztalék fizetésének hírére. Az AXA biztosító 1,5 százalékkal, a Deutsche Telekom pedig több mint 3 százalékkal drágult, miután a vártnál nagyobb nyereségről számolt be. A Hochtief német építőipari konszern árfolyama 10 százalékkal emelkedett a vártnál jobb üzleti eredmény hatására, illetve annak köszönhetően, hogy európai divíziója hosszú évek óta először ért el átütő eredményeket.

A 600 legjelentősebb európai vállalatot tartalmazó páneurópai index, a Stoxx Europe 600 tagjai közül 53 százalék tett közzé a piaci várakozásoknak megfelelő vagy annál kedvezőbb eredményeket a tavalyi negyedik negyedévről. A Citigroup amerikai befektetési bank csökkentette a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor Nagy-Britannia kivételével továbbra is túlsúlyozásra javasolta az európai részvényeket.

Így állt zárás előtt Amerika

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,1 százalékos pluszban állt,  az S&P 500-as stagnált, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,3 százalékos mínuszt mutatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .