A gyorsjelentések húzták a piacokat

A kedvező vállalati gyorsjelentések hatására felfelé meneteltek csütörtökön a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók.
MTI-Eco, Napi.hu, 2016. február 25. csütörtök, 20:12

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 2,5 százalékkal, a frankfurti DAX-index  1,8 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 2,2 százalékkal nőtt. A Stoxx Europe 600 indexe 2,1 százalékot ugrott.

A perifériák indexei közül a milánói FTSE MIB 2,3, a madridi IBEX-35 2,5 százalékkal erősödött.

A piacok várakozással tekintenek a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hétvégi sanghaji pénzügyi csúcstalálkozójára, de több befektető nem bízik abban, hogy a pénzügyminiszterek és a jegybankárok kétnapos értekezlete jelentősen javíthatja a hangulatot. "Egyre közelebb kerülünk a G20-ak tanácskozásához, de a piacok nem sokat várnak tőle" - mondta Alessandro Balsotti, a JCI Capital londoni brókercég vezető befektetési tanácsadója.

A befektetők szépen jutalmazták a kedvező gyorsjelentésekkel előrukkoló vállalatokat

Jól szerepeltek a pénzintézetek, köztük a Lloyds brit bank árfolyama 12 százalékkal ugrott meg a vártnál nagyobb nyereség és egy külön osztalék fizetésének hírére. Az AXA biztosító 1,5 százalékkal, a Deutsche Telekom pedig több mint 3 százalékkal drágult, miután a vártnál nagyobb nyereségről számolt be. A Hochtief német építőipari konszern árfolyama 10 százalékkal emelkedett a vártnál jobb üzleti eredmény hatására, illetve annak köszönhetően, hogy európai divíziója hosszú évek óta először ért el átütő eredményeket.

A 600 legjelentősebb európai vállalatot tartalmazó páneurópai index, a Stoxx Europe 600 tagjai közül 53 százalék tett közzé a piaci várakozásoknak megfelelő vagy annál kedvezőbb eredményeket a tavalyi negyedik negyedévről. A Citigroup amerikai befektetési bank csökkentette a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor Nagy-Britannia kivételével továbbra is túlsúlyozásra javasolta az európai részvényeket.

Így állt zárás előtt Amerika

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,1 százalékos pluszban állt,  az S&P 500-as stagnált, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,3 százalékos mínuszt mutatott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .