Az FTSE-100 mindössze három ponttal zárt a keddi záróértéke felett, így lényegében stagnált, míg a DAX és a CAC-40 0,2 százalékos nyereséget ért el a nap végére. A Stoxx Europe 600 indexe szintén 0,2 százalékkal tudott erősödni. A periféria indexei közül csak a milánói index piroslott, az FTSE MIB ugyanis 0,2 százalékos mínuszban maradt a nap végére. Eközben a madridi IBEX-35 0,1, az athéni ASE 0,2 százalékkal került feljebb.

A szerdai kereskedésben kiemelkedett a német Daimler autógyár, a holland AkzoNobel vegyiművek és a brit BHP Billiton bányavállalat vártnál jobb második negyedévi eredménye, miután az amerikai Apple, a Microsoft, a Verizon távközlési cég és a Boeing repülőgépgyár beszámolói és előrejelzései is bizalmat keltettek. A londoni tőzsde lemaradt a GlaxoSmithKline gyógyszergyár kiábrándító előrejelzése miatt.

Zárás előtt jelent meg az Európai Bizottság előzetes felmérése arról, hogy ebben a hónapban a vártnál jobban, négyhavi mélypontra gyengült a fogyasztói bizalom mind az euróövezetben, mind az EU-ban. A hír viszont csak hozzájárult a visszafogott optimizmushoz, hiszen a tőzsdeindexek az adat közlése előtt is lassítottak az Oroszországgal szemben bevezetendő várható szankciók miatt. Befektetők ugyanis tartanak attól, hogy további, keményebb intézkedések az orosz-nyugati gazdasági kapcsolatok kárára válnak.

A gyorjeletésekre figyel a Wall Street is

A  tengerentúlon is a gyorsjelentések állnak a figyelem központjában, bár az IMF is közölte az amerikai gazdaságra vonatkozó éves elemzését, amelyben 1,7 százalékra vágta vissza az idei növekedési ütemet.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,2 százalékos míniszban járt. Az S&P-500 újabb napon belüli csúcsra emelkedett főleg a gyorjelentési híreknek köszönhetően -  a mutató közép-európai idő szerint este 7 órakor 0,1 százalékos poluszban állt. A Nasdaq 0,3 százalékos erősödésben volt. Az emelkedést főleg a biotech cégek húzták - a Biogen Idec például 11 százalékot ugrott a legfrissebb, vártat meghaladó gyorsjelentése nyomán.

A gyorsjelentők közül a Boeing 2,4 százalékos esésben járt annak ellenére, hogy a gyártó cég a 2014-re vonatkozó egy részvényre eső bevételére adott előrejelzésén javított. A PepsiCo 4 százalékot rallyzott, miután a második negyedéves profitja a várakozásokat meghaladta.

A Delta Air Lines 3 százalékkal ugrott, miután a második negyedéves profitja 17 százalékkal emelkedett. A Whirpool pedig a csalódást keltő eredményei következtében 0,7 százalékos esésben járt.

A piacok lereagálták a kedden megjelent nagy tech-cégek eredményeit is: az Apple 2,8 százalékos emelkedésben volt, a Microsoft részvényei stagnáltak.

A zárás után jelent a Facebook és az AT&T, előbbi közel 2 százalékkal emelkedett, míg utóbbi 0,2 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!