A harmadik negyedévbe kissé olvadt a Rába-csoport első féléves eredménye - derül ki a társaság ma reggel közzétett gyorsjelentéséből. A félévkor még 1,026 milliárd forintos átfogó jövedelem szeptember végére 852 millió forintra olvadt, s üzemi szinten is mínuszos volt a cég ebben a három hónapban. Az üzemi eredmény a féléves 1,146 milliárd forintról 1,032 milliárd forintra csökkent. Ez azonban még így is jelentősen meghaladja a tavaly szeptember végéig elért 451 millió forintos szintet.

Az árbevétel a január-szeptemberi időszakban forintban 2,9 százalékkal csökkent, 32,93 milliárd forintra, a bruttó eredmény viszont masszívan, 12,7 százalékkal 6,75 milliárd forintra ugrott. A csoport EBITDA-ja szeptember végéig elérte a 2,75 milliárd forintot, ami közel 30 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ami igazán örvendetes fejlemény a Rába vezetése szerint, hogy sikerült a csoport hitelállományát jelentősen mérsékelni. A nettó hitelállomány a harmadik negyedév végére 5,2 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 7,7 milliárd, illetve a tavaly év végi 8,6 milliárd forintról.

Hosszú évek óta dolgozunk annak a célnak a megvalósításán, hogy a Rábát pénzügyi szempontból, az eladósodottság csökkentésével iparági kockázat alatti szintre hozzuk, és ezzel megteremtsük a stratégiai továbblépés lehetőségét. Célunk ebben az üzleti évben valósult meg, hiszen az év során  folyamatosan  alacsony  szinten  tudtuk  tartani a  hitelállományunkat.  Ez  a  tény,  valamint  a kiváló  készpénztermelés  és  az  eredményes  gazdálkodás régen  nem  látott mozgásteret  biztosít  a Rábának,  hogy  megteremtse  további  fejlődésének  és  növekedésének  alapjait  -  mondta  Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában.

A jelentéssel egy időben kiadott közlemény pozitívumként értékelte, hogy a részben gyenge aktivitást mutató kulcspiacok ellenére bővült az exportértékesítés, amely az első háromnegyed évben 4,4 százalékos volt, a harmadik negyedévben pedig már 17,5 százalékot ért el.

A Rába csoportszintű mutatói jelzik, hogy a vállalat 2015-re kitűzött céljai a legjobb úton haladnak a megvalósulás felé: új üzletfejlesztési projektek indultak, az EBITDA várhatóan eléri az iparági átlagot meghaladó 9 százalékot, a hitelállomány EBITDA-hoz mért aránya pedig 150 százalék körül alakul - áll a társaság közleményében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!