Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kedvezőtlen vállalati eredmények, az amerikai államadósság maximális szintjével kapcsolatos vita, valamint a Fed késlekedő kamatemelése lesz az a három ok, ami az év végéig meghatározhatja a piacot. Ezek közül egyiktől sem várható, hogy lökést adhatna a részvényárfolyamoknak - vélte David Kostin, a Goldman Sachs vezető piaci stratégája a Marketwatch tudósítása szerint.

A szakértő év végi célárfolyama 2000 pont az S&P 500-as részvényindexre, ez minimálisan a hétfői záróár alatt van, így nem javasolja részvények vásárlását a mostani helyzetben. Az elmúlt napokban napvilágot látott csalódást keltő vállalati gyorsjelentések csak megerősítették nem túl optimista nézetét.

Az október hátralévő részét a vállalati gyorsjelentések fogják meghatározni. Ezekben általában várakozásoktól elmaradó árbevétel-növekedési számokkal, csökkenő marzsinokkal fogunk találkozni. A cégek várhatóan csökkentik a negyedik negyedévre és a jövő évre vonatkozó előrejelzéseiket is - mondta Kostin.

Novemberben a befektetők számára ismét idegességre adhat majd okot az, hogy ismét emelni kellene az amerikai adósságplafont. A Szenátusban a Republikánusoknál azonban egy kicsit kaotikus hangulat alakult ki azt követően, hogy a ház szóvivője, John Boehner lemondott. Így itt Kostin nem számít arra, hogy november harmadik hete előtt megegyezés születne.

S ha ez az utolsó pillanatban rendeződik is, akkor a befektetőknek ezután már a Fed december 16-i kamatdöntő ülése miatt fájhat a feje. Bár a Goldmannál jelenleg úgy vélik, itt megkezdődhet a kamatok emelése - aminek elvileg a részvénypiac egyensúlyi árazását kellene csökkentenie -, nem lesz jobb a helyzet, ha a kamatemelés ismételt elhalasztásáról döntenek. Ez ugyanis az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatban ébresztene kételyeket a befektetőkben - mondta a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!