A nyugat-európai indexek pénteken jelentősebb erősödéssel zártak. Az FTSE-100 - 114 pontos emelkedéssel - 1,8, a DAX - 267 ponttal - 3,1, a CAC-40 - 114 ponttal - 2,9 százalékkal erősödött. A Stoxx Europe 600 indexe 2,9 százalékos nyereségben zárt.

A periféria indexei közül a legjelentősebb ugrás Athénban volt, az ASE indexe 7,2 százalékkal rallyzott. A görög tőzsde a héten azért zuhant be, mert befektetők elkezdtek aggódni a politikai bizonytalanságok miatt. Pénteken Antonisz Szamarasz miniszterelnök közölte, hogy az ország hitelezőivel a metőcsomag utáni stratégiáról tárgyal, beleértve egy olyan hitelkeretről is, amelyet az ország piaci turbulenciák idején használhatna. Ezen túl a milánói FTSE MIB 3,4, a madridi IBEX-35 3 százalékot nyert.

A Stoxx 600 indexen belül a Nagtional Bank of Greece 9,1, a Banca dell'Emilia Romagna 7,3, a Peugeot 7 százalékkal rallyzott.

A piacokon továbbra is érezhető a bizonytalanság, részint mert továbbra sincs bizalom sem a gazdaság, sem a nagy központi bankok likviditáspótlása iránt, részint mert származékos kontraktusok járnak le. Pénteki adatokból az is kiderült, hogy az amerikai alapok ódzkodnak az európai részvényektől az eddigi lejtmenet láttán.

Az előző kétnapi, több mint egy éve nem látott méretű visszaesés után a piacokra jó hatással volt, hogy szeptemberben 13. hónapja bővült az európai autópiac éves egybevetésben, méghozzá az első kilenc havi ütemet meghaladó mértékben. Ettől a nap nyertesei az autógyárak részvényei lettek.

Az elemzők azonban siettek rámutatni, hogy szeptemberben egy üzleti nappal több volt, mint tavaly szeptemberben, ám összehasonlítható alapon a növekedés vérszegény volt, jócskán elmaradt az augusztusitól, és a mostani utolsó negyedévben további lassulás várható.

A világ második számú repülőgépmotor-gyártója, a brit Rolls-Royce közölte, hogy jövőre már nem reméli profitja növekedését, mert a repülőgépmotorokon kívül a többi termékére sorra mondják le megrendeléseiket olaj- és gázipari, bányászati, ipari, építőipari és mezőgazdasági vevői a romló gazdasági kilátások és az Oroszország elleni szankciók miatt. A részvények 11,5 százalékos mínuszban zárták emiatt a napot.

A New York-i befektetők is a kiigazításra voksoltak, pedig a friss vállalati eredmények és adatok pénteken sem voltak különösebben biztatók. Az amerikai General Electric a vártnál kissé nagyobb harmadik negyedévi profitot jelentett pénteken, de ezt költségcsökkentéssel érte el, miközben a bevétele elmaradt a várttól.

Az Egyesült Államokban az új lakásépítések a vártnál jobban szaporodtak szeptemberben, de a jövőt jelző építési engedélyek a vártnál jóval kevésbé sokasodtak az augusztusi visszaesés után.

Ugyanakkor az amerikai fogyasztók hangulatmutatója hétéves csúcsot döntött a Michigani Egyetem előzetes októberi felmérése szerint.

A Wall Street-i indexek nagy lendülettel kezdték a pénteki kereskedési napot, az európai tőzsdezárást követően is felfelé tartottak: a Dow 1,7, az S&P-500 1,4, a Nasdaq 1,3 százalékos nyereségben járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!