A kínai jegybank szerdán 1,6 százalékkal gyengítette a jüan referencia árfolyamát a dollárral szemben a keddi 1,9 százalékos gyengítés után. A piacokon a lépést annak elismeréseként értékelték, hogy bajok vannak a kínai gazdasággal és ösztönző intézkedésekre van szükség a növekedési ütem fenntartásához.

Tokióban a tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index 327,98 ponttal, 1,58 százalékkal, kétheti mélypontra, 20 392,77 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 21,85 ponttal, 1,29 százalékkal 1665,75 pontra esett.

"A tőzsdei befektetők kockázatvállalási készségét erősen visszavetette az az aggodalom, hogy a világ második legnagyobb nemzetgazdasága valójában rosszabb helyzetben van, mint eddig gondolták, és ez késztethette a jegybankot egy ilyen merész lépésre" - mondta Jamada Cutomu, a kabu.com Securities Co. piaci elemzője.

A japán gazdaság állapotával szemben azonban változatlanul bizakodók a befektetők, hiszen számos nagyvállalat nyerségének kétszámjegyű százalékos növekedéséről tett jelentést a folyamatban lévő negyedéves eredmény-beszámoló szezonban - mutatott rá Nisi Hiroicsi, az SMBC Nikko Securities Inc. befektetési igazgatója.

Nagyot estek a kínai piacnak közvetlenül kitett vállalatok részvényei. Ilyen volt például a Koito Manufacturing autóipari beszállító vállalat, ami forgalmának negyedét Kínában bonyolítja le. Részvénye 3,6 százalékkal gyengült. Az elektronikai alkatrészeket gyártó Murata Manufacturing részvénye szintén 3,6 százalékkal gyengült. A cég forgalmának 60 százalékát Kínában és Tajvanon bonyolítja le.

A Honda Motor és a Nissan Motor részvénye két százalékkal gyengült.

A nyersanyag és olajipari részvényei is gyengültek Tokióban. A Mitsui Mining & Smelting árfolyama 2,8 százalékkal csökkent. A JFE Holdings fémipari vállalat részvénye 7,0 százalékkal esett, a Kobe Steel papírja pedig hat százalékkal gyengült.

A kínai turisták kiadásainak várható csökkenése a japán kiskereskedelmi vállalatok részvényeit gyengítette.

Szöulban a Kospi index 11,18 ponttal, 0,56 százalékkal, 1975,47 pontra gyengült.

"Az, hogy a kínai jegybank két nap alatt két alkalommal is gyengítette a jüant és nem várt a következő lépéssel azt jelenti, hogy a gazdaság rosszabb állapotban van, mint gondoltuk" - mondta Suh Jung-hoon, a Foreign Exchange Bank devizapiaci kereskedője. Rámutatott, hogy a kínai gazdasági növekedési ütem lassulása közvetlen hatással lehet a dél-koreai gazdaságra pont egy olyan időben, amikor a fellendülés első jeleit kezdte mutatni. Dél-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere Kína.

"A leértékelés rontja a dél-koreai exportőrök versenyképességét a kínai piacon és csökkenti a kínai fogyasztók vásárlóerejét. Mindkét tényező negatív hatással lehet a szöuli tőzsdén az árfolyamokra" - mondta Kim Yong-gu, a Samsung Securities Co. elemzője. "Mivel csak egyszeri leértékelésre számítottunk, a második akár azt is jelentheti, hogy több is következhet" - mondta.

"Szoros figyelemmel követjük a devizapiaci fejleményeket" - mondta Choi Kyung-hwan, dél-koreai pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy a kínai deviza leértékelése jelentős mértékben fokozta a won árfolyamának volatilitását az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed küszöbön álló kamatemelésének a lehetőségével együtt.

A Hyundai Motor és a Kia Motors részvénye egyaránt több mint öt százalékkal erősödött, mivel a jüan leértékelése javította a Kínában gyártott modellek árelőnyét a konkurenciával szemben.

A kínai tőzsdeindexek esek szerdán. A sanghaji és a sencseni tőzsdéken jegyzett legnagyobb vállalatok részvényeit magában foglaló CSI300 index 1,24 százalékkal, a sanghaji Composite index 1,06 százalékkal esett.

A China Eastern és China Southern légitársaságok részvénye hat százalékkal, az Air China részvénye négy százalékkal csökkent.

A jüan leértékelése segítette az exportőr vállalatok részvényeit, főként a textiliparban. A Luthai Textile Co, a Shanghai Metersbonwe Fashion and Accessories Co., valamint a Hunan Mendale Hometextile Co. részvénye egyformán 10 százalékos napi limittel erősödött.



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!