A jelek szerint teljesen kezdenek kihalni a a tőzsdékről a hagyományos, fundamentális alapon befektető szereplők, legalábbis erre utal a JPMorgan elemzőinek anyaga, amelyet a CNBC szemlézett. A befektetési bank szakértői szerint ugyan a piac árreakciókat magyarázó fundamentális megközelítésű elemzésekből nincs hiány, a részvényekkel kereskedők többsége ma már nem ad el, vagy vásárol részvényeket azért, mert az azt kibocsátó cég várható jövőjével kapcsolatban valamilyen elképzelése van.

A fundamentális alapokon befektetők manapság a tőzsdei forgalom legfeljebb 10 százalékáért felelősek - állítja Marko Kolanovic, a JPMorgan kvantitatív és származékos üzletágának vezetője. Eközben a passzív és kvantitatív befektetők részesedése tíz év alatt több, mint duplájára, nagyjából 60 százalékra emelkedett.

A hintaszékben töprengő spekuláns a múlt embere

Kovalovis szerint egyébként a múlt hét végén tapasztalt kisebb eladási hullám a technológiai cégek részvényeiben annak volt köszönhető, hogy a quant (a matematikai modelleket használó), vagy a programozott kereskedést folytatószereplők stratégiájukat módosítotték egy kicsit. Május közepéig az volt megfigyelhető, hogy ezek a befektetők kötvényeket és az alacsony volatilitású és nagy növekedési potenciálú cégeket vásárolták. Június elején fordult a kocka, rotáció indult meg, ahogy a szereplők elkezdték leépíteni a Trump-refláció témát a pozícióikból (ez arra alapult, hogy a Trump által ígért adócsökkentések és költségvetési ösztönzők felpörgetnék az amerikai gazdaságot, miközben az infláció emelkedését hoznák magukkal).

Ekkor a nagyobb volatilitású és az érték-részvényeket kezdték el vásárolni a piacon, s eladták a korábbi kedvenceket, ennek volt köszönhető a technológiai részvények múlt hét végi esése is. Az "érték" részvények azok, amelyek mögött álló cégek profitteljesítménye kiegyensúlyozottabb, értékeltségük általában moderáltabb, osztalékhozamuk magasabb. Kolanovic szerint ugyanakkor ennek a rotációs mozgásnak most már vége.

Ahogy egyre inkább teret nyernek a nagy mennyiségű adat feldolgozásán alapuló kereskedési és befektetési technikák, úgy válik egyre nehezebbé a hagyományos értékalapon befektetők dolga.

A piac szerkezetének megváltozását támasztják alá a Tabb Group elemzőcég adatai is. Ők úgy találták, hogy miközben a teljes részvényforgalom csökkenő tendenciát mutat, a programozott kereskedés aránya egyre növekszik a piacon. Véleményük szerint például az amerikai részvénypiacon májusban a forgalom 52 százaléka volt köszönhető a nagy gyakoriságú számítógép vezérelt kereskedésnek (HFT - High Frequency Trading).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!