Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lapnak nyilatkozó, magát megnevezni nem kívánó forrás szerint a vizsgálat már több hónapja tart az alapok árképzésével kapcsolatban, s a cég vezérigazgatóját, Bill Grosst is meghallgatták már az ügyben. Gross a lap megkeresésére nem kívánt reagálni.

A SEC a hírek szerint elsősorban a PIMCO egyik vezető tőzsdén jegyzett alapjának árazási gyakorlatára kíváncsi, arra, hogy az milyen áron vásárolt meg bizonyos kötvényeket és milyen áron értékelte azokat eszközértékének kiszámítása során. A gyanú szerint a Pimco Total Return ETF BOND nevű tőzsdén jegyzett alap diszkontáron vásárolt meg bizonyos kötvényeket, majd azokat azonnal más árfolyamon értékelte be. E miatt a befektetők számára úgy tűnhetett, hogy a bekerülési árfolyam, valamint a portfólió értékelésénél használt árazás közötti különbözet azonnali gyors árfolyamnyereséget eredményezett az alapnál.

A SEC vizsgálata a lap informátora szerint első körben arra kíváncsi, hogy az árazási gyakorlat eredményezhette-e azt, hogy a befektetőkben hamis kép alakult ki az alap teljesítményével kapcsolatban. Ebben az esetben az alap kezelője törvényt sérthetett, a befektetők számára félrevezető információkat nyújtott az alap értékéről és teljesítményéről, még akkor is, ha ez nem szándékosan történt.

A Pimco szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta: a cég teljes mértékben együttműködik a SEC-kel a vizsgálat során. Kiemelte, a cég rendkívül komolyan veszi a szabályozói előírásokat, s az ügyfelek iránti felelősségét.

A SEC a pénzügyi válság kirobbanása óta tanúsít élénk érdeklődést a befektetési alapok eszközárazása gyakorlatával kapcsolatban - emeli ki a Wall Street Journal. Ennek oka, hogy a válságban számos alap megégette magát a kevésbé likvid, s árfolyamukból sokat veszítő értékpapírok tartásával, a jelentős veszteségek után sok ügyfél fordult panasszal a hatósághoz.

Nem hiányzott a vizsgálat

A vizsgálat nem jön túl jól az amúgy is problémákkal küszködő Pimco számára. A lap szerint a 222 milliárd dolláros alapból tavaly május óta mintegy 65 milliárd dollárnyi tőke távozott. Bár az alap nem teljesített sem kiemelkedően jól, sem rosszul, a cégnek a korábban Bill Gross utódjának tartott társ-vezérigazgató, Mohamed El-Erian távozása sem használt.

Első ránézésre egyáltalán nem egyértelmű egyébként, hogy a Pimco által alkalmazott árazási technikai ne lenne megfelelő. A lap szerint a problémát elsősorban az okozta, hogy az alap indulásakor sok jelzálog fedezetű értékpapírt is vásárolt. Ezeket kisebb tételekben is hajlandó volt megvásárolni a piacon, azonban pont a papírok alacsonyabb likviditása miatt képes volt azokat alacsony árfolyamon megvenni. Az értékeléskor azonban olyan piaci árfolyamokat alkalmazott, amelyek nagyobb tételekkel rendelkező befektetők tranzakcióin alapultak likvidebb, nagyobb értékű üzletekben.

Használt autó listaáron

A lapnak egyes piaci szakértők úgy jellemezték a helyzetet, mintha valaki egy használt autót olcsóbban tudna megvásárolni, mivel az rossz állapotban van, azonban amikor hitelt szeretne rá felvenni, akkor a listaárat próbálná érvényesíteni. Nem tudni, hogy ez a gyakorlat milyen mértékben befolyásolhatta az érintett alap teljesítményét, de tény, hogy jól jöhetett az alapkezelő számára. Az induláskor ugyanis viszonylag magas hozamokat tudott így elérni, ami később több befektetőt csábíthatott arra, hogy vásároljanak az alapból.

Tény, hogy az indulást követő hónapokban, 2012 márciusa és augusztusa között a Pimco Total Return ETF hozama 8,7 százalékos volt, míg a teljesen hasonló stratégiát követő, nem tőzsdén jegyzett Pimco Total Return Fund alapjáé csak 5,2 százalék. Pont ez a különbség keltette fel több befektető érdeklődését, s a vizsgálat is emiatt indulhatott a WSJ szerint.

A rendszer rossz?

Ugyanakkor könnyen lehet, hogy nem a Pimco a ludas, egyszerűen a rendszer működik rosszul. Piaci szakértők szerint bevett gyakorlat az alapkezelők részéről, hogy a nehezen értékelhető, illikvidebb kötvények esetében külső tanácsadó cégeket kérnek fel azok értékelésére. A tanácsadók által alkalmazott modellek azonban nem minden esetben működnek jól, ha figyelembe kell venni egyes kötvények értékénél azok likviditását és a hasonló, likvidebb termékekhez képesti extra kockázataikat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!