Lengyelország lett az első olyan feltörekvő piaci ország, amelynek sikerült negatív hozam mellett kötvényt kibocsátania - írja a Financial Times. A 80 millió svájci frank értékben kibocsátott hároméves lejáratú kötvényeket a napokban mínusz 0,213 százalékos átlagos hozam mellett sikerült értékesíteni, ezzel újabb ország lépett be Európában abba a táborba, amelynek vannak olyan államkötvényei, amelyet negatív hozam mellett is hajlandók megvásárolni a befektetők.

Az ECB kvantitataív lazítási programjának következtében már eddig is voltak magas befektetési kategóriában lévő országok amelyek kötvényeit negatív hozamok mellett vásárolták a befektetőket, azonban eddig még nem volt olyan feltörekvő piaci ország, amelynek sikerült volna csatlakoznia a klubhoz.

A lengyel államadósság a Standard & Poor's besorolása alapján hat kockázati szinttel áll alacsonyabban, mint a legjobbak között lévő német, azonban az elképesztően laza európai monetáris politika a jelek szerint most már ezen a szinten is erőteljesen érezteti hatását - mutat rá a lap.

Persze a sikerben szerepet játszott az is, hogy a svájci frank felértékelődése elleni küzdelemben a svájci jegybank rekord mélyre, mínusz 0,75 százalékra csökkentette az irányadó svájci kamatlábat.

Ez a legnagyobb olyan kötvénykibocsátás, amely negatív hozamok mellett kelt el a svájci piacon, s ez hatalmas siker Lengyelország számára - mondta a lapnak Fabian Welabdagola, a kibocsátást szervező HSBC igazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!