Martin Bartenstein miniszter az osztrák olajipari vállalat, az OMV - a Mol és a magyar kormány által egyaránt elutasított - felvásárlási szándékával kapcsolatban a Financial Times Deutschland (FTD) című lapnak nyilatkozva kijelentette: Ausztria azt javasolja a magyar kormánynak, hogy vásárolja meg a magyar vállalat részvényeinek 25 százalékát plusz 1 részvényt, ami úgynevezett blokkoló kisebbségi részesedést garantálhatna a magyar hatóságok számára. Bartenstein szerint ezzel a magyar kormány politikailag biztosíthatná, hogy ne kerülhessen sor a Mol-nak az OMV által történő átvételére, hanem ehelyett - mint fogalmazott - "egyenlő partnerek közötti összeolvadás" valósulna meg. Az interjú a tekintélyes német üzleti és politikai napilap hétfői számában jelenik meg, abból azonban részletek már előzetesen - vasárnap - nyilvánosságra kerültek. A magyar kormány - hangoztatta az osztrák miniszter - a Molt "stratégiai vagyonnak" tekinti. "Ha ezt valóban komolyan gondolja, abban az esetben egy ilyen blokkoló kisebbségi részesedés megvásárlása logikus lenne" - tette hozzá Bartenstein. Elfogadható, ha egy kormány azt mondja: olyan érzékeny területeken, mint például az energiaszektor, blokkoló kisebbségi részesedést kívánunk birtokolni, s a szóban forgó területek feletti ellenőrzést nem kívánjuk teljes mértékben kiadni a kezünkből - ismerte el az osztrák miniszter. "Mindez jobb annál, hogy különös segélykonstrukciókkal törekedjenek a nem kívánatos beruházók távol tartására" - fűzte hozzá. A nyilvánosságra került interjúrészletek szerint Martin Bartenstein azzal vádolta Magyarországot, hogy "jogi és eljárástechnikai trükkökkel" igyekszik megtorpedózni az OMV terveit. Így például a magyar kormány október közepén gyorsított eljárással egy olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely állami vagy részben állami külföldi vállalatok számára megtiltja magyar energetikai vállalatok felvásárlását. "Ez egyfajta Lex Mol" - állította a miniszter, hangoztatva, hogy sajátos törvényhozásról van szó. "Az Európai Unió belső piacán felvásárlások különböző trükkökkel történő megakadályozására nem kerülhet sor" - fogalmazott a miniszter. Bartenstein - mint ismertté vált - újólag figyelmeztetett a nagy nyugat-európai energiaóriások vagy az államilag irányított orosz Gazprom konszern "fenyegető felvásárlásaira" abban az esetben, ha az "OMV-Mol-összeolvadás" meghiúsul. "Jobbról és balról már a nagyok leselkednek" - tette hozzá. A miniszter - mint az interjúból kitűnt - "különösen megütközést keltőnek találná, ha a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt úgy gondolná, hogy egy partneri viszonynak a Gazprommal több értelme lenne, mint az OMV-val".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!