Az alábbiakban az Arteus Capital közleményét változtatás nélkül idézzük.

"Bár az arany árfolyamának diagramja változatos görbét produkált az első negyedévben, elemzők szerint hosszabbtávon mégis az arany további erősödésével lehet számolni, így év végére az előzetesen felvázolt 1600-1650 USD/uncia ár reális becslésnek tűnik. A nemzetközi aranypiac fundamentális állapotát figyelembe véve szinte kizárható az arany tartós növekedési folyamatának visszafordulása - még akkor is, ha a piac mozgását némileg befolyásoló a magyar származású hedge fund vezér, Soros György szinte teljes fizikai aranypozícióját leépítette, sőt eladta a 28 milliárd dollárt érő SPDR Gold ETF jegyeinek 99 százalékát is.


Az Arteus Capital szerint Soros lépése éppen azt igazolta, hogy a nemesfémek a kiszámítható hozammal a biztos befektetések közé tartoznak, hiszen a spekulációiról híres nemzetközi befektetési guru, Soros György az aranyárfolyam időszaki csúcsán nem csinált mást, mint realizálta a profitját. Véleményünk szerint egyébként is természetes folyamat a nagybefektetői cserélődés. Ha az aranyat nézzük, akkor mondhatjuk azt, hogy az arany esetében Soros helyére az első negyedévben a központi bankok léptek, mégpedig 129 tonnányi aranyat halmoztak fel, amely meghaladja a tavalyi év első három negyedévének befektetéseit.

A világ jelenlegi aranykészletének 5 százaléka jelenleg a német magánszemélyek birtokában van

Ezért érdemes elgondolkodni azon, miért is lett ennyire népszerű a német lakosság körében a nemesfém-befektetés, hiszen a berlini Steinbeis Főiskola tanulmánya szerint - amelyet a német lakosság körében tapasztalható nagymértékű aranyvásárlási láz kapcsán készítettek - a német lakosság több arannyal rendelkezik, mint a Bundesbank. Ráadásul a németek aranyba vetett bizalma, így befektetési kedve úgy tűnik, tovább erősödik! A tanulmány által megkérdezettek 58 százaléka szerint az arany vonzereje tovább fog nőni. A befektetői érdeklődés miatt az arany árának erősödése újabb és újabb impulzusokat kap. Az aranyláz persze nemcsak némethonba tört be, hiszen már tavaly is több alkalommal az arany volt a hazai médiumok egyik legnagyobb érdeklődésnek örvendő vezető híre. Nem szégyen persze a nagyoktól tanulni, hiszen a német lakosság kezében jelenleg 7500 tonna arany van, ami a világ jelenlegi aranykészletének - amely 163 ezer tonna - mintegy 5 százaléka! (csak összehasonlításként: a franciák "csak" 4714 tonnával rendelkeznek, míg a német központi szövetségi bank (Bundesbank) 3500 tonnát tárol trezorjaiban. Vagyis a német lakosság aranyvagyona kétszerese az államinak!)

A magyar befektetők is az arany felé fordultak

Arról, hogy a magyar lakosság mekkora megtakarítással rendelkezik, még nincs pontos adatunk, de a Magyar Nemzeti Bank aranytartaléka jelenleg 3,1 tonna, amely jelenleg a 82. helyhez elegendő a nemzetközi listán.

Az Arteus Capital értékesítési adatai azonban azt mutatják, ha némi késében is, de kezdünk felnőni a nyugat-európai befektetési kultúrához. Ha az első negyedéves értékesítési eredményeket vetjük össze az előző év első negyedéves adataival, akkor a forgalom közel a háromszorosára nőtt. Becsléseink alapján a magyar befektetési nemesfém-piacban még legalább 2-3-szoros potenciál lehet, s noha pontos adatok nem állnak rendelkezésre a magyar lakossági arany-megtakarításokról, de tavaly hozzávetőlegesen 5-7 milliárd forintot fektettek a magyarok a sárga nemesfémbe. Bíztató jelek mutatkoznak a befektetői összetételben is, hiszen mára már nem csupán a kifejezetten vagyonosabb réteg engedheti meg magának az aranybefektetést, ezért az öngondoskodást előtérbe helyező átlagkeresetűek is bizalommal fordulnak a nemesfémek felé, hiszen az egyösszegű befektetések és a megtakarítási programok megoszlása 58% - 42%. Ez azt jelenti, hogy havi, negyedéves, vagy éves megtakarítási programokkal, kisebb összegekkel szeretnének az emberek akár nyugdíj-kiegészítésként, vagy akár egy nagyobb kiadásra, vagy éppen a biztos anyagi háttár megteremtésére aranytartalékot felhalmozni.

Az egyösszegben befektetők átlagos befektetési összege egyébként 7800 Euro, azaz több mint 2 millió forint volt az első negyedévben, míg a megtakarítási programoknál átlagosan 14000 Euro, azaz közel 4 millió forint a kitűzött célösszeg, amely a megtakarítás időtartamától függően, az arany elmúlt 10 éves teljesítményét figyelembe véve éves szinten 15-20 %-os hozammal gyarapodik."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!