Újabb csetepatét vívott a hét végén a Mol és a zágrábi kormány a horvát INA olajtársaság ellenőrzéséért folyó háborújában. A horvátok azzal vádolják a magyar olajtársaságot, hogy hazudik a pénteki tárgyalásukról kiadott közleményében - tudósít a Financial Times (FT). A Mol azt állítja, hogy semmilyen érdemi előrelépést nem tudtak elérni a vitás kérdések rendezésében.

Horvátország, amely nemzeti kincsként tekint az INA-ra, 45 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben, míg a Mol 49 százalékkal. Cserébe azért, hogy hitelekkel segíti partnerét, a magyar cég 2009-ben megkapta az INA menedzsmentjogait. Ahogy azonban beásta magát a horvát cég könyveibe, a Mol úgy találta, hogy a horvát vállalat sokkal kevésbé átlátható, mint gondolták.

Eközben egy zágrábi bíróság elítélte Ivo Sanader korábbi miniszterelnököt azzal a váddal, hogy csúszópénzt fogadott el a Moltól az INA privatizációja idején. A horvát álláspont szerint ez új helyzetet teremt: érvényteleníti a menedzsmentszerződést. Emellett ki akarják vizsgáltatni a Mol vezérigazgatója, Hernádi Zsolt szerepét az ügyben. Utóbbi tagadja, hogy bárkit megvesztegettek volna.

Mi legyen?

Ha Horvátország ragaszkodik a nemzeti olajcég államosításához vagy legalábbis a menedzsment jogok visszavételéhez, akkor a Mol kiszállna a társaságból. Részesedése eladásával kapcsolatban már előkészületeket is tett. Ha azonban meg tudna állapodni, Zágrábbal akkor kész lenne élni menedzsment jogaival: fejlesztené az INA lerobbant rijekai finomítóját, amely jókora összeg ráfordítását, félmilliárd eurós beruházást igényelne.

Ehhez azonban látniuk kellene mire számíthatnak a horvát céggel kapcsolatos vitában, illetve a horvátországi piaci szabályozásban. A magyarok abban bíztak, hogy a pénteki tárgyalások eredményeként okosabbá válhatnak ezekben az ügyekben. A Mol közleménye szerint azonban sajnálatos módon Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter nem tudott hivatalos állásponttal előállni a vitás ügyekben: sem az INA irányításával, sem a piaci szabályozás várható alakulásával kapcsolatban.

Csőre töltött magnó

A zágrábi gazdasági tárca azonban úgy véli, hogy ez hazugság. Vrdoljak miniszter különösen dühös, mert úgy látja, hogy sokadszor támadják személyében. A minisztérium szóvivője az FT-nek nyilatkozva azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozzák a tárgyalás magnófelvételét, amely szerintük bizonyítja, hogy érdemi információkkal álltak a Mol elé.

A Mol szóvivője kitartott a közlemény tartalma mellett. Reagálva a láthatóan erősödő horvát érzelmekre azzal érvelt, hogy cége pusztán a tényekre alapozta állásfoglalását. Szerinte ez megfelel annak a felelősségtudatnak, ami a Moltól mint világszinten tevékenykedő cégtől és a horvát gazdaság második legnagyobb befektetőjétől elvárható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!