Az igazgató kifejtette: az osztrák állami irányítású OMV megbízásából különböző szervezetek és ügynökségek Brüsszelben és több európai fővárosban megpróbálják Magyarország rossz hírét kelteni, hamis információkat terjesztve a kormány által benyújtott törvényekről, illetve a magyar törvényhozás munkájának jogi színvonaláról.

Aláhúzta: a lejárató kampány a Molt is célozza. Több újság szerkesztőségéhez juttattak el olyan, valótlan tényekből válogatott összeállítást, amelynek célja a Mol vállalatirányítási rendszerének - corporate governance - befeketítése.

Ferencz I. Szabolcs elmondta azt is, hogy egyes óvatlan újságírók jóvoltából a Mol bizonyítékokkal bír a tekintetben, hogy ezek a dokumentumok az OMV-től származnak.

Az igazgató elmondta: ami a sajtónyilatkozatokban vitatott törvényt és a brüsszeli aggodalmakat illeti, a Mol a maga részéről - mint érintett - saját jogászaival és több független ügyvédi irodával is megvizsgáltatta a törvény végleges szövegét. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az OMV egy lejárató kampány útján megpróbálja majd az ügyet brüsszeli politikai kérdéssé emelni, értékelték a jogszabály EU-kompatibilitását is. A Mol jogászai és a felkért ügyvédi irodák egybehangzó véleménye szerint a törvény kizárólag olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek összhangban vannak az EU érvényes jogszabályaival - tette hozzá.


Ferencz I. Szabolcs elmondta: a világ egyik vezető minősítő intézete szerint a Mol vállalatirányítási rendszerét tekintve vezető szerepet tölt be Közép- és Kelet-Európában és egyértelműen felülmúlja a fejlett gazdaságok társaságainak átlagát, mind standardjait, mind transzparenciáját, mind az igazgatóság struktúráját és működését tekintve. A Deminor Rating ez évi júniusi értékelése 8 pontot adott a Mol-nak egy elméletileg lehetséges 10-es skálán.

Az igazgató szerint az OMV-t eddig még nem minősítették egy ilyen skálán - ami a társaság két állami entitás közös vállalkozásaként való működtetése miatt érthető. (Az OMV-ben nemcsak az osztrák állam, hanem az egyik arab állam is tulajdonos egy cégen keresztül.)


Miután az Európai Bizottság megerősítette, hogy számtalan más társaságban, így a Molban is alkalmazott szavazati korlátok összhangban vannak az EU jogrendszerével, s így megdőlt az OMV e tárgyban alkalmazott félrevezető érvelése, úgy tűnik, az osztrák vállalat az etikátlan magatartás tekintetében magasabb fokozatba kapcsolt - értékelte az eseményeket az igazgató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!