A legfontosabb nyitva tartó európai börze, a német emelkedett a hét első kereskedési napján, annak ellenére, hogy a japán piacon a jen erősödése mellett a részvényeknél is tartott a mélyrepülés. A régiós börzéket azonban inkább a német piac irányította, így emelkedtek hétfőn. A magyar részvények is többségében felfelé vették az irányt, igaz az elmozdulás a komolyabb iránymutatás nélkül nem volt meggyőző.

A vezető részvények közül egyedül a Mol lógott ki a sorból, aminek hátterében két ok is állhatott. Egyrészt pénteken az utolsó pillanatokban húzták le jelentősebben minden ok nélkül a részvény árfolyamát, másrészt hétfőn lehetett utoljára osztalékért megvásárolni a részvényt. A 462 forintos részvényenkénti osztalékkal együtt így 16 705 forinton zártak a papírok, ami 1,4 százalékos pluszt jelentett.

Az OTP 0,5 százalékkal emelkedett, ez 5150 forintos utolsó kötésárat takart. A bankrészvény forgalmi a nagy tőzsdék szünnapja ellenére közel 2,5 milliárd forint volt, ami a körülményeket is figyelembe véve nem volt rossz, és ugyanez elmondható a Mol 1,4 milliárdos kötésmennyiségéről is.

Nem volt túl jó napja viszont a gyógyszergyártóknak. A Richter a pénteki kitörést ölelő száguldást követően 0,4 százalékkal 35 750 forintra csúszott vissza. Az Egis esetében pedig a 20 000 forint feletti szintek bizonyulnak egyelőre magasnak, az árfolyamot innen mindig visszaadják. Hétfőn pont 20 000 forinton zárt a részvény, ami 0,2 százalékos mínuszt takart. A BUX így összességében 0,5 százalékkal 19 271 pontra emelkedett.

A kisebb részvények közül a csődegyezség óta szenvedő E-Star 11 százalékot esett, és 144 forinton zárt.
A nagy esés után nem tudnak talpra állni az áramszolgáltatók sem, az Elmű 3,5 százalékkal 10 520 forintra csökkent, míg az Émász 1 százalékkal 9600 forintra nőtt.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!