Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmas, 7 százalék feletti zuhanással kezdték a mai kereskedést a Deutsche Bank részvényei a frankfurti tőzsdén. A bankrészvény árfolyamát ezúttal azok a hírek küldték újabb, sokéves mélypontra, amelyek szerint több hedge fund is úgy döntött, inkább elviszi a banktól tőkéjét, s azt más bankoknál helyezi el. Hogy a tőkekivonás mértéke mennyire volt jelentős, azt nehéz megítélni. A Deustche Bank képviselői természetesen különböző fórumokon arra hívják fel a figyelmet, hogy a szóban forgó ügyfelek egy elképesztően kicsi szeletét teszik ki a bank 800 ügyféllel rendelkező hedge fund üzletágának. Az, hogy kivonták a bankból tőkéjüket csak a szokásos ügyfél fluktuációnak tekinthető, eközben újabb ügyfeleket szerzett a bank.

Egyelőre talán nem is a hedge fundok lépése az, ami figyelemreméltó, hanem az, hogy a piac mennyire idegesen reagál minden, a Deustche Bank számára kedvezőtlen hírre. Az elmúlt napokban elemzések tucatjai láttak napvilágot arról, hogy a Deutsche Bank problémái mekkora fenyegetést jelentenek az európai és globális pénzügyi rendszerre, s a bank okozhatja-e az európai pénzügyi rendszer számára ugyanazt, mint amit a 2008-as Lehman-csőd indított el a világban.

Emlékezetes, hogy a már amúgy is régóta szenvedő Deutsche Bankkal kapcsolatban az újabb pánikhullámot azok az értesülések indították el a múlt héten, amelyek szerint a 2008-at megelőzően eladott jelzáloglevelekkel és egyéb ügyletekkel kapcsolatban az amerikai igazságügyi minisztérium mintegy 14 milliárd dollárnyi büntetést tervez kiszabni a bankra. Ez az összeg meghaladja a bank jelenlegi piaci kapitalizációját, s a részvényesek első körben azon aggódtak, ha erre sor kerül, akkor a banknak ismét tőkét kell majd emelnie.

Később a német sajtóban arról jelentek meg értesülések, hogy a bank vezetése már a nyár folyamán zárt ajtók mögött tárgyalt Angela Merkel kancellárral arról, hogy segítse a bankot az amerikai hatóságokkal folytatott tárgyalásai során. A német kormány részéről azóta naponta látnak napvilágot nyilatkozatok, amelyek szerint ilyen tárgyalásokra nem került sor, s nem tervezik állami mentőöv nyújtását a nagybank számára. A bank eközben folyamatosan azt kommunikálja, hogy a bírság összege várhatóan jóval kisebb lesz a sajtóban megjelent 14 milliárd dollárnál, másrészt a bank nem szorul semmilyen formában állami segítségre.

A Deutsche Bank helyzetét a Lehman Brothers összedőlés előtti helyzetével összehasonlító elemzések leginkább azt emelik, ki, hogy a német  bank hatalmas, stabil betétállománnyal rendelkezik, folyamatosan el van látva likviditással az ECB részéről. Az optimisták szerint ráadásul a pénzügyi rendszert 2008 óta már számos olyan eszközzel ellátták, amely meg tudja gátolni a globális pénzügyi rendszerben -egy-egy szereplő bedőlése következtében fellépő fertőzés tovaterjedését és számos bankmentő mechanizmus is életbe lépett.

Ugyanakkor akik a potenciális, pénzügyi rendszert fenyegető veszélyeket latolgatják rendszerint a felhívják a  figyelmet az IMF megállapításaira, amely szerint a Deutsche Bank a harmadik, a globális pénzügyi rendszer szempontjából legkockázatosabbnak tekinthető intézmény. Az ilyen elemzések emlékeztetnek arra, hogy alapjában véve azért a Deustche Bank sem különbözik más pénzintézetektől, azaz az ügyfelek rendszerint rövidebb távú betétjeit különböző hosszabb lejáratú eszközökbe - legyenek azok értékpapírok, hitelek, ingatlanok - helyezik el. S a működési modellből adódóan minden ilyen pénzintézmény halálát okozhatja, ha a betétesek, ügyfelek bizalma végletesen megrendül, nincs ugyanis az a bank a világon (s talán cég sem, persze a jegybankok kivételével) aki azonnal ki tudná fizetni egyik napról a másikra összes hitelezőjét, ha az benyújtaná a számlát.

A mostani helyzetben egyelőre nem még nem ilyen, azonban a sorozatos rossz hírek, a részvényárak esése, a Deutsche Bank csődje ellen biztosítékot nyújtó cds-ek árának megugrása könnyen negatív spirál kialakulásához vezetne, s öngerjesztő folyamatként valóban az összeomlás szélére sodorhatná a bankot.

Ha ez bekövetkezne, akkor természetesen nagy valószínűséggel megérkezne az állami mentőöv valamilyen formában a bank részére. A Deutsche Bank ugyanis egyelőre valóban "too big to fail", azaz túl nagy ahhoz, hogy hagyni lehessen csődbe menni. Ebben az esetben szinte borítékolható, hogy az elmúlt évek bankmentései és országmentései után a bank részvényeseinek és kötvényeseinek ki kellene majd venniük részüket a mentési költségekből. Egyelőre a történet még nem tart itt, s lehet, el sem jut idáig. Addig azonban fundamentális alapon Deutsche Bank részvényeket vásárolni eléggé szerencsejátéknak tűnik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!