A japán jegybank, a BoJ az Európai Központi Bank (EKB), valamint a svéd, a dán és a svájci jegybankok példáját követve negatív kamatot vezetett be a jegybanki betétekre annak érdekében, hogy reálgazdasági hitelezésbe terelje a kereskedelmi bankok pénzeszközeit. A dollárral szemben a jen a bejelentésre két százalékkal gyengült.

A tokiói tőzsdén jegyzett vezető részvényeket tartalmazó Nikkei225 index 476,85 ponttal, 2,80 százalékkal 17 518,30 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix 39,97 ponttal, 2,87 százalékkal 1432,07 pontra emelkedett.

A hetet a Nikkei225 index 3,3 százalékos emelkedéssel fejezte be, két hetes csúcson, a hónapot viszont 7,96 százalékos veszteséggel. A múlt héten az index 14 havi mélypontot érintett.

A Topix indexben képviselt 33 gazdasági ágazatból csak egyetlen, a bankoké nem zárt nyereséggel pénteken. A Mitsubishi UFJ Financial Group 2,8 százalékkal, a Sumitomo Mitsui Financial Group 1,7 százalékkal, a Japan Post Bank 6,7 százalékkal gyengült.

Az ingatlanpiaci ágazat indexe 9,5 százalékkal emelkedett, a Mitsubishi Estate Co. 10 százalékkal, a Mitsui Fudosan Co. 8,9 százalékkal, a Sumitomo Realty & Development 12 százalékkal erősödött. Emelkedett az értékpapír-piaci cégek árfolyama is, a Nomura Holdings Inc. 6,4 százalékkal, a Daiwa Securities Group pedig 8,4 százalékkal.

A jen gyengülése az exportőröknek kedvezett. A Toyota Motor Corp. 4,6 százalékkal, a Honda Motor Co. 2,7 százalékkal, a Nissan Motor Co. 7,1 százalékkal erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!