A jelek szerint a mindennapi megélhetési gondok kevésbé, életszínvonaluk fenntartása és az elegendő megtakarítás felhalmozása azonban annál inkább nyomasztja az amerikaiakat. A Gallup intézet felmérése szerint az amerikaiakat leginkább aggasztó 10, személyes pénzügyekkel kapcsolatos probléma közül a nyugdíjas évekkel kapcsolatos lehetséges gondoktól tartanak a legtöbben.

Az amerikaiak 59 százaléka tart attól a kutatás eredményei szerint, hogy nem rendelkezik majd elegendő megtakarítással ahhoz, hogy nyugdíjba vonuljon. Ennél kicsit kevesebb, 54 százalék félt attól, hogy nem lesz elegendő megtakarítása egy súlyos betegség vagy egy váratlan baleset esetén.

Sokan tartanak attól is, hogy nem tudják majd fenntartani jelenlegi életszínvonalukat a jövőben, a megkérdezettek 48 százaléka válaszolta azt, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben aggódik emiatt.

A Gallup 2001 óta végzi el a felmérést az Egyesült Államokban az emberek pénzügyekkel kapcsolatos félelmeiről. Az eredmények immár 13 éve azt mutatják, hogy a fent említett három dolog az, ami leginkább aggasztja az átlagos amerikait, azonban a válaszok arányának változása jól tükrözi a gazdaság és a tőkepiacok idő közbeni teljesítményét is. A korábbi felmérések szerint a a 2000-es évek elején az amerikaiak mindhárom kérdésben jóval nyugodtabbak voltak.

Hirtelen ugrást érthető módon a pénzügyi válság 2007-2008-as kirobbanása okozott, s a félelmek érzékelhető mértékben csak 2012-ben kezdtek el csitulni a váratlan, vagy jövőbeni kiadásokkal, életszínvonallal kapcsolatban.

A vizsgálat készítői szerint az eredmények nem tükröznek nagymértékben mindennapi megélhetési, finanszírozási problémákat. Az attól való félelem, hogy valaki a hó végén nem tudja kifizetni jelzáloghitele aktuális részletét, vagy hitelkártya tartozását, évek óta az utolsó helyen szerepelnek a felmérésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!