Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Legfeljebb egymilliárd forint értékben új részvényeket bocsátana ki zárt körben a KEG, melyeket azok jegyezhetnének le, akik szeptember 15-én tulajdonosai a társaságnak - határozott tegnapi ülésén a cég igazgatósága. A befolyó pénzből egy új üzem munkába állításával 30 darabról 130 ezer darabosra növelnék a cég gázpalacktöltő-kapacitását. Az üzem felépítése - melyhez 50 milliós támogatást is nyertek - mintegy 250 millió forintba kerül, a próbaüzem a téli szezon kezdetén, novemberben indulhat. Ha valamennyi felkínált papírt lejegyzik az arra jogosultak, úgy még bőven marad pénz a tőkeemelésből, melynek egy részét - akár 300 millió forintot - alapanyag beszerzésre fordítanának.

A megemelt töltőkapacitástól a jelenleg 5 százalék alatti piaci részesedésének duplázódását reméli a KEG, aminek érdekében bővítenék kiskereskedelmi hálózatukat is, a tervek szerint rövidtávon a jelenlegi 300-ról 600-ra növelnék a cég termékeit árusító gáztelepek számát, és belekezdenének a saját tulajdonú értékesítési hálózat kiépítésébe is.
A tőkeemelés sikeressége nagyban függ attól, abban részt vesz-e a cég részvényeinek közel 80 százalékát birtokló Phylaxia, s ha részt vesz, miből teremti elő az ahhoz szükséges közel 900 millió forintot. (A cég számláin a féléves jelentés tanúsága szerint csak 117 millió forint volt). Matyók György a KEG elnök-vezérigazgatója egy mai sajtóbeszélgetésen elmondta, a tőkeemelésről hozott döntés előtt nem egyeztettek a nagytulajdonosokkal, de a feltőkésítést már akkor is sikeresnek gondolná, ha abban a részvényesek 20-30 százaléka venne részt. (Ez 400-600 ezer részvény-tulajdonos részvételét - s a tervezett 700 forintos kibocsátási árral számolva - 280-420 millió forint befolyását jelentené.) A tőkeemelés részleteiről egyébként szeptember 21-i ülésén határoz majd a KEG igazgatósága.

Matyók György elmondta a beruházás miatt nem biztos hogy sikerül teljesíteni a korábban beharangozott profit-triplázást, de azt kizárni sem szerette volna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!