Előrehaladott tárgyalásokat folytat a német Deutsche Telekom a lengyel GTS Central Europe felvásárlásáról - írta a The Wall Street Journal. A lengyel hang- és adatszolgáltatást nyújtó társaság a Columbia Capital pénzügyi befektető tulajdonában van. Az ár állítólag 600 millió euró lehet, azonban a hírt óvatosan kell fogadni, hiszen azt a Deutsche Telekom részéről egyáltalán nem kommentálták. Az amerikai gazdasági napilap szerint a másik lehetséges felvásárlási célpont a cseh T-Mobile lehet, amelyben a DT-nek már közel 61 százalékos részesedése van. Ezzel a hírrel újra szárnyra kaphatnak azok a korábbi spekulációk, hogy a német cég a régióban felvásárlásokra készül. Ez ugyanis korábban is napirenden volt amikor az amerikai leányvállalátnak értékesítéséből befolyó pénzt akarta a német telekommunikácós cég erre fordítani. Ráadásul a hírek szerint a Deutsche Telekom elkezdte átcsoportosítani érdekeltségeit amelyben a régió kiemelt szerepet játszik. Az USA-ban ugyanakkor nem sikerült a leányvállalot eladni, hiszen a T-Mobile USA csak egyesülésre készül a Metro PCS-sel. Ugyanakkor a francia és brit leányának eladását is tervezi a DT. Mindez azért lehet fontos mert a Deutsche Telekom a Magyar Telekom fő tulajdonosa is, és korábban azt nyilatkozták, ha lesz lehetőségük akkor a szabad pénzüket kisebbségi részesedések kivásárlására is fordítják. Korábban ez a hír a Magyar Telekom esetében azonnali spekulációt váltott ki, most azonban nem reagált az árfolyam. Enne több oka is lehet, egyrészt a múltkor már megégette magát az aki erre a hírre vett részvényt, másrészt elemzők már akkor figyelmeztettek, hogy a magyar cégben nagyon kényelmes pozícióban van a cég vállalatirányitási szempontból, így egyáltalán nem biztos, hogy megéri a kisebségi pakettre pénzt költeni. Ráadásul a Deutsche Telekomnak óriási az adósságállománya, igaz a 37 milliárd eurónyi hitel mellett 4,5 milliárd euró készpénzzel is rendelkeznek. Mindez azt mutatja, hogy amíg komolyabb javulás nem mutatkozik, például egy leányvállalalt értékesítésével a cégnél, nem sok esély van az MTel kivásárlására, amit egylőpre az árfolyam mozgása is alátámaszt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!