A kínai részvénypiacok nem tudnak szabadulni a medve szorításából, a hétfő reggelre összehozott 6,8 százalékos esés a Sanghai Composite indexben megintcsak a kritikus zónába vitte le az árfolyamokat, legalábbis statisztikailag. Ez alapján ugyanis a 10 százalékos csökkenést a csúcshoz képest a részvényárfolyamokban korrekciónak, a 20 százalékot meghaladó mértékű esést pedig medvepiacnak szokták nevezni.

A Sanghai Composite index csúcsát a tavaly őszi mélypontok után augusztus elején állította be 3478 ponton, az árfolyamok azóta folyamatosan esnek egy felpattanással megszakítva. A félelmeket leginkább az táplálja a helyi részvénypiaccal kapcsolatban, hogy a kormányzat a hitelboom visszafogására készül, a monetáris lazításból keletkezett pluszlikviditás ugyanis a hiradások szerint közvetve közvetlenül áramlott eddig a részvénypiacokra, felhajtva ott az árakat.





A részvénypiaci szakértők az esés ellenére úgy vélik, hogy a mostani árcsökkenés csak egészséges korrekció a felfelé menetben, s igyekszenek vásárlásra kihasználni az áresést. Ez viszont akár veszélyes játék is lehet, mert míg az áremelkedésnek illik a "félelem falán" kapaszkodnia, addig a medvepiac rendszerint a "remény lejtőjén" csúszik egyre mélyebbre.

Potyavételeket sejtenek az alapkezelők

Azok, akik az elmúlt évek fiaskói után jelentőséget tulajdonítanak az elemzői céláraknak, valóban kiváló vételi lehetőséget jelent a mostani lejtmenet. A Bloomberg összesítése szerint a Sanghai Composite Indexben szereplő cégek átlagosan 15 százalékkal forognak azon értékük alatt, amely az elemzői célárak átlagából adódik. Ezzel a legnagyobb tőzsdeindexek közül az egyik legmagasabb diszkontot kínálja, hiszen az S&P 500-nál például ez az érték 6, a Bombay Stock Exchange Sensitive Indexnél pedig mindössze 2,6 százalék.

Barton Biggs, az amerikai Traxis Partners LP szakértője szerint az áremelkedés folytatódni fog előbb-utóbb a kínai részvénypiacon, mivel a kormányzat nem fogja visszafogni az ösztönzőprogramokat a távol--keleti országban. Véleménye szerint a világgazdaság fordulóponton van van, Európában és Amerikában egyaránt beindulni látszik a növekedés. Ez pedig kétségtelenül jót fog tenni az exportorientált kínai vállalatoknak és gazdaságnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!