Az ágazat szigorítását követelő hangok ismét erőre kaptak, miután az UBS-nek 2,3 milliárd dolláros kárt okozott az ETF-ekkel, azaz tőzsdén kereskedett alapokkal a svájci bank egyik üzletkötője. Az ETF-ek pedig eredetileg egyszerűek voltak, mint a fagolyó: legtöbbjük valamely index mozgását követte, az indexnek megfelelő összetétellel. Transzparens, likvid és egyszerű befektetések voltak, de ez már régen nincs így - mondta Joseph Linshares, a Blackrock ETF-ekre specializálódott leányvállalata, az iShares európai vezetője a Financial Timesnak.

A baj az úgynevezett szintetikus ETF-ekkel van, amelyek az indexekben levő papírok összevásárlása helyett mindenféle más értékpapírokat tesznek bele a csomagba, majd ezeket swap-ügyletekkel határidőre kicserélik az eredetileg megcélzott papírokra. Így a swap-partnerek nemteljesítésének, csődjének kockázata magával ránthatja az ETF-et is - írja a Financial Times Deutschland. Az ágazat szigorúbb szabályozásáért olyan szervezetek is lándzsát törnek, mint az ESMA (European Securities and Markets Authority), az IMF (Nemzetközi Valutaalap) vagy a G20 mellett működő Financial Stability Board.

Az ETF-piacon vezető pozíciót elfoglaló, és inkább az egyszerű, hagyományos típusú ETF-ekre koncentráló Blackrock viszont proaktívan áll a szabályozás elébe, és saját módosítási javaslatokkal állt elő. Az egyesült államokbeli befektetési társaság ötpontos listájának első eleme, hogy az ETF tág gyűjtőfogalom, szükség lenne az egyes fajták osztályozására, egyértelmű megnevezésére. (Például van tőkeáttételes, short vagy inverz ETF, sőt létezik aktívan kezelt ETF is, nem is beszélve az alaptermékek - részvény, kötvény, árupiaci termék, deviza - széles skálájáról.)

A második javaslat, hogy rendszeresen és részletesen nyilvánosságra kelljen hozni az ETF-ek összes befektetését, pozícióját és azok kockázatait. Harmadszor a partnerek nemfizetési kockázatait teríteni kellene, és szintén fel kellene róluk világosítani az ügyfeleket, különös tekintettel a szintetikus ETF-ek swap-ügyleteire. A negyedik pontban a Blackrock az alapok költségeinek bemutatását szeretné egységesíteni, az ötödikben pedig az átláthatatlan tőzsdén kívüli ETF-ügyleteket tőzsdére történő visszaterelését támogatná a javaslat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!