Jövőre már nőni fog a profit - jelentette ki Mosonyi György a Mol vezérigazgatója a Bloombergnek adott interjújában, aki szerint a régió kilábal majd a gazdasági visszaesésből. A Mol ebben az időben már segíteni fogja az INA növekvő profitja is. A horvát cég - amely jelentősen javíthatja teljesítményét jövőre - hozzájárulásával akkorra már közel megduplázódhat a Mol jelenleg 80 ezer hordó napi szénhidrogén kitermelése.

A növekedés az INA szíriai és horvát tengeri olajmezőiből fog származni, a hazai és az orosz kitermelésben rövid távon nem várható nagy változás - mondta el Mosonyi. Az INA-val kapcsolatos tervekről az idei év végén tervez részletes tájékoztatást a menedzsment. Az iraki Pearl beruházás 2013-2014-re fog csúcsra érni, amikor a Mol 10 százalékos részesedésével a teljes magyar kitermeléssel azonos nagyságrendú felhozatal várható belőle.

A Mol jelenleg is tárgyal bankokkal beruházásainak lehetséges finanszírozásáról, a társaság részvénykibocsátás lehetőségét sem veti el. Mosonyi szerint ez logikus megoldás lehet olyan időben, amikor a gazdasági környezet javul és a cégnek vannak olyan tervei amelyekkel a befektetők elé állhat. Mindazonáltal a Molnak erre jelenleg semmilyen konkrét terve nincsen.

Immár kevés lehetőséget látunk a közép- és kelet-európai terjeszkedésre és nem tervezünk további finomítói kapacitásbővítést sem Nyugat-Európában. A fókuszt a jövőben a meglévő portfolió készpénztermelő képességének mielőbbi javítására helyezzük - fejtette ki a vezérigazgató.

A Szurgutnyeft akvizícója lezárt történet a Mol szempontjából Mosonyi szerint. Minden információt megkapnak amit bármely pénzügyi befektető megkap, más kommunikáció nincs a két cég között - mondta, hozzátéve ha olcsó olajat akarnának eladni a Molnak, a Mol ilyenre mindig kapható.

(A cikk szerzője rendelkezik Mol részvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!