Nagy az eredménycsökkenés, de nem akkora

Noha előző év hasonló időszakához viszonyítva minden területen nagy a visszaesés, a meglehetősen visszafogott elemzői várakozásokat a Mol ha nem is túl nagy mértékben de túlteljesítette. Az olajcég ma megjelent gyorsjelentése szerint az első negyedévi 104,5 milliárdos tiszta EBITDA több mint 5, a 36,7 milliárdos üzleti eredmény közel 15,  a 20,8 milliárdos adózott eredmény viszont már közelt 55 százalékkal jobb mint a portfolio.hu által közzétett elemzői várakozások. Utóbbi azért most is egy egyszeri tételnek köszönhető elsősorban, enélkül rosszabb lett volna.

Az előző év hasonló időszakához képest azonban ennek ellenére meglehetősen nagy az elmaradás, ha nem is akkora mint amekkorát az előző negyedévek miatt már  kellően pesszimista elemzők vártak. Az EBITDA, a társaság pénztermelő képessége (tisztított, újrabeszerzési árakon számolt) értéke 26 százalékkal, az üzleti eredmény 42, a nettó eredmény pedig 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Utóbbi tételt jelentősen javította az oroszországi Baitex mező értékesítésén elért 12,7 milliárd forintos nyereség, amely egyszeri hatás.

Nagyot esett, de már növekszik a kitermelés, egyszeri nyereség orosz eladásból

A Mol eredményének oroszlánrészét továbbra is a kitermelés üzletág hozza amely nagyjából a várakozásoknak megfelelően teljesített, 78 milliárdos EBITDA-ja azonban 25 százalékkal lett alacsonyabb mint az előző év első három hónapjában. Ennek legfőbb oka, hogy a társaság napi szénhidrogén kitermelése jelentősen 110 ezer hordóról 99 ezer hordóra esett vissza (a közép-kelet európai régió 11 százalékkal alacsonyabb földgáztermelése és az orosz ZMB mező értékesítése miatt). Mérséklődtek a kőolaj árak is a Brent esetében mintegy 4 dollárral 108 dollárra.

Ugyanakkor akár fordulatot is jelenthetne, hogy bár az EBITDA az előző negyedévvel összehasonlítva is csökkent, ez elsősorban egy mezőfelhagyási céltartalék korrekció és további céltartalék visszaírás 12 milliárdos hatása miatt következett csak be. A termelés már nőtt ha csak 2,5 százalékkal is (itt végre jelentkezik a kurdisztáni termelés növekvő szintje a gyorsjelentés szerint, bár ez még minimális hatás) és a tavalyi utolsó negyedév árainál már az árak is magasabbak és a árfolyamok is kedvezőbbek voltak.

A finomítás szinten maradt, a Mol bevásárolt

A downstream üzletág nagyjából az előző negyedévi szinten teljesített 22 milliárdos EBITDA-jával, ugyanakkor ez alig több mint a fele a tavalyi első negyedévi szintnek. A visszaesés most is a nagymértékben csökkenő árréseknek köszönhető. A dízel árrése az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére esett vissza 14 százalékkal csökkenve az előző évi hasonló időszakhoz képest.

A benzin árrése az egy év alatt bekövetkezett 26 százalékos csökkenés ellenére a negyedévben már emelkedett. Mindeközben a Brent-Ural árkülönbség is csökkent egy év alatt, de a előző negyedévvel való összehasonlítás már itt is némi javulást mutat. Csökkent az értékesítés elsősorban az olaszországi értékesítés csökkenése miatt, ami a mantovai finomító leállítása miatt. Ugyanakkor a társaság gyorsjelentése szerint a régió és azon belül is Magyarország már a növekedés jeleit mutatja, 4 százalékkal nőtt az értékesítés a Mol fő piacait jelentő hazai, a horvát, a román és a szlovák piacon.

Ez szintén pozitív hatással volt az üzletágra, amire szükség is volt, hiszen többek között a nem tervezett finomítói leállás Sisakban azt okozta, hogy az INA downstream üzletága 13 milliárd forint veszteséget hozott a negyedévben a korábbi tíz helyett, nélküle a Mol finomítói 35 milliárdos eredményt hoztak volna.

A Mol tegnap jelentette be az  ENI 208 kútjának megvásárlását, amelyek Szlovákiában, Romániában és Csehországban helyezkednek el. Ezekkel a Mol a kritikus 10 százalékos piaci rész fülé kerül a cseh piacon, 35 százalék fölé Szlovákiában és 12 százalék fölé Romániában. A downstream üzletágba kerülhetne az a 35 százalékos Ceská Rafinerska üzletrész is, amelyre a Mol az üzlet részeként ajánlatot tett, erre azonban az Unipetrolnak elővételi joga van.

A gáz nem volt jó üzlet

A gázüzlet szempontjából viszont igen szomorú volt a negyedév, a korábban megszokott viszonylag stabil eredményhez képest majd 10 milliárdos mínusz jött össze. Ez az enyhe tél okozta bevételkiesés  - ami a tranzitbevételeket is 21 százalékkal csökkentette - mellett a INA gázkereskedő cége gézkészletének kényszerértékesítésén első negyedévben elszámolt 15 milliárdot meghaladó veszteség következménye.

A szerző rendelkezik Mol-részvényekkel.

 

 

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!