Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Heti Kitekintés - 2013.12.16.

Az év vége felé közeledve sem maradnak izgalmak nélkül a tőke- és a devizapiacok szereplői: az előttünk álló néhány nap folyamán számos piacmozgató makroadat mellett több jegybanki kamatdöntésre érdemes figyelni, azonban ezek közül is kiemelkedik majd a Fed szerdán záruló kétnapos ülésének lehetséges végeredménye.

Bár az elmúlt időszakban érkezett tengerentúli adatsorok tükrében elképzelhető, azonban a többségi piaci várakozások alapján nem valószínű, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága már decemberben hozzálátna a jelenleg havi 85mrd dolláros keretösszegű QE-program mérsékléséhez. A Bloomberg korábbi felmérése alapján decemberben a piaci szereplők 34%-a számít a tapír eljövetelére, szemben a novemberi felmérés 17%-os értékével.

Kiengedik-e ketrecéből a tapírt a jegybankárok? A piaci konszenzus szerint igen,
Kép: csak valószínűsíthetően még nem decemberben

Így míg a piaci várakozások meglehetősen vegyesek és számos érv és ellenérv szólhat a QE-program már decemberben megkezdődő szűkítése mellett; a piac árgus szemekkel figyeli majd a szerdai ülés lehetséges végeredményét; míg a Fed negyedévenként közzétételre kerülő gazdasági- és inflációs előrejelzéseit; valamint Ben Bernanke utolsó elnöki sajtótájékoztatóját is.

Mindemellett több, piacmozgató adatsor érkezik majd a héten az Egyesült Államokból: számos feldolgozóipari- és ingatlanpiaci statisztika mellett a hét második fele a Fed ülését követően is tartogathat izgalmakat. Csütörtökön a megszokott ütemben érkezik majd heti munkanélküli segélykérelmek száma: az elmúlt hetek jelentős kilengéseit követően ezúttal 337 ezres adatot valószínűsítettek az elemzők; szintén kiemelt várakozások előzik meg a pénteken érkező, amerikai GDP mutatót, amelynek 3. közzététele esetében mérsékelt negatív korrekciót várnak a piacon.

Mozgalmas napok várhatnak az európai befektetőkre is: a hétfői vegyes PMI adatsorok után a kedden érkező, euro-övezeti fogyasztói ár-statisztikákra koncentrálhatnak a befektetők. Amennyiben a valutaövezetben ismét negatív csalódást okozna az infláció, abban az esetben ismét felerősödhetnek az ECB által végrehajtandó, további monetáris élénkítéssel összefüggő várakozások. Érdemes lesz még figyelni a német ZEW és IFO gazdasági hangulatindexeit is, az elemzők mindkét mutató esetében a német gazdasági hangulat óvatos javulását valószínűsítették decemberben.

 

Garantáltan nem unatkoznak majd az angol fonttal kereskedők sem. A hét első felében érkező inflációs statisztikák mellett szerdán teszik közzé a Bank of England legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, valamint több, a jegybanki monetárispolitikai iránymutatás szempontjából kiemelten követett munkaerőpiaci adatsort is. A brit munkanélküliségi ráta esetleges csökkenése ismét előtérbe helyezhetné a BoE tervezettnél korábbi kamatemelésével összefüggő várakozásokat; így az angol font erősödése tovább folytatódhatna.

A héten esedékes jegybanki kamatdöntések mellett a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa is ülést tart majd. A piaci konszenzus a keddi ülésen 20 bázispontos vágást valószínűsít; így az alapkamat újabb rekordmélységbe, 3%-ra csökkenhetne majd. A Kúria hétfői döntését követően (amely szerint az adós viseli az árfolyam-változás hatásait; illetve a hitelszerződés önmagában nem ütközik sem jogszabályba-, sem jó erkölcsbe) a forint heves erősödéssel reagált.

A továbbiakban a rövid távú emelkedő trendvonal- és a 21-napos mozgóátlag alatt bezárva, majd a kiemelt 300-as szintet letörve akár folytatódhatna is a forint euróval szembeni erősödése, azonban a későbbiekben a forint számára is a Fed szerdai kamatdöntő ülése okozhat még izgalmakat: amennyiben az amerikai jegybankárok mégis kiengednék a tapírt a ketrecéből a forint -más feltörekvő-piaci devizákhoz hasonlóan- gyengüléssel reagálhatna.


Devizapiaci összefoglaló

Az euró kezdetben erősödéssel reagált hétfőn délelőtt publikált és vegyes képet mutató európai PMI adatsorok ellenére is. Az euro-övezeti kompozit beszerzési menedzserindex decemberi, előzetes értéke 51,7 pontról 52,1 pontra emelkedett. Mindemellett a német feldolgozóipari PMI 52,7 pontról 54,2 pontra katapultált; uganakkor az újabb francia recesszió rémképe derengett fel a befektetők előtt, miután mind a francia feldolgozóipar, mind a szolgáltató-szektor mutatói negatív csalódást okoztak.

Nem sikerült azonban áttörnie az 1,38-as ellenállást az EURUSD kurzusának hétfőn sem. Kora délután bár a New York Fed index alapján a körzet feldolgozóipari szereplői a vártnál kevésbé voltak optimisták, azonban a vártnál magasabb ütemű bővülésről beszámoló ipari termelési statisztikák közzétételét követően a dollár ledolgozott egy keveset a korábbi mínuszokból. A devizapár számára a szerdai Fed ülés lehetséges végeredménye bírhat kiemelten piacmozgató hatással: így míg felfelé az 1,38-1,3833-as zóna jelenti az első kiemelt ellenállási zónát, fontos támaszt az 50-napos mozgó-, majd az emelkedő csatorna alsó trendvonala jelenthet a későbbiekben.

Váratlanul három hónapos mélypontra csúszott vissza a kínai feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe decemberben. Az HSBC által összeállított PMI mutató előzetes értéke 50,5 pontra süllyedt a novemberi 50,8-os értékről, míg az elemzők 50,9 pontot vártak. A váratlan süllyedés ellenére az új megrendelések alindexe növekedésről számolt be, míg a foglalkoztatottsági részindex kedvezőtlenebb képet mutatott. Az HSBC közgazdásza szerint a kínai feldolgozóipar nyár óta érzékelhető javulása folytatódhat; míg a bankház előrejelzése alapján a kínai gazdaság 7,8%-os ütemű bővülést produkálhat.

A Heti Kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!