A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárása során megállapította, hogy a budapesti Alabama Limit Kft. (korábbi nevén Profit & Partnership Kft.) a ciprusi székhelyű Teletrade-DJ Ltd. - egyébként határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra jogosult társaság - részére bejelentés hiányában, jogosulatlanul befektetési szolgáltatásra irányuló függő ügynöki tevékenységet végzett.

Az Alabama Limit Kft. ugyan szerepel a hazai felügyeleti függő ügynöki nyilvántartásban, ám esetében megbízót nem rögzítettek, így a társaság - megbízó hiányában - közvetítői tevékenység végzésére ténylegesen nem jogosult, ezért a társaságra vonatkozóan már a piacfelügyeleti eljárás alatt figyelmeztetés került elhelyezésre az MNB honlapján.

Mint a jegybank piacfelügyeleti eljárása feltárta, az Alabama Limit Kft. intenzív marketing és oktatási tevékenysége útján befektetőket közvetített a ciprusi felügyeleti engedéllyel rendelkező Teletrade-DJ Ltd. befektetési vállalkozás részére. A Kft. magyar nyelven kínált információkat és technikai segítséget a nemzetközi pénzügyi piacokon befektetni vágyóknak. Ügyfélszerzési tevékenységének eredményeként a vizsgált időszakban számos hazai befektető számára tette lehetővé a kereskedési számlák megnyitását, s azon keresztül az online deviza, CFD és árutőzsdei termékekkel való kereskedést. A hazai társaság díjazása az ügyfelek kereskedési számláin végrehajtott tranzakciók nyereségéhez igazodott, így érdekelt volt minél több befektető közvetítésére partnere számára.

Az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az Alabama Limit Kft. bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végezzen, s a feltárt jogsértés miatt 20 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a társaságot.

A piacfelügyeleti eljárás lezárását követően az MNB észlelte, hogy az Alabama Limit Kft. korábbi székhelyén - a "Profit Point márka magyarországi képviseleteként" - a Profit Square Business Kft. végez tevékenységet. Ugyan ez a társaság is szerepel a hazai felügyeleti függő ügynöki nyilvántartásban, azonban - megbízó hiányában - ezen társaság sem jogosult közvetítői tevékenység végzésére. A fentiek miatt az MNB a Profit Square Business Kft.-re vonatkozóan is figyelmeztetést helyezett el az MNB honlapján és a társasággal szemben haladéktalanul piacfelügyeleti eljárást indított.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!