Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a folyamatosan változó piaci hangulatok miatt akadnak eredménytelen aukciók, összességében az elmúlt tíz hónapban sikeres volt hazánk államkötvény-kibocsátási gyakorlata - jelentette ki a szakember a hazai pénzügyi-gazdasági élet képviselőinek részvételével zajló VI. Pécsi Pénzügyi Napokon. Hozzátette: a magyar gazdaság piaci finanszírozása megoldott, azzal nincs semmiféle gond. Mint mondta, az egyes államkötvény-aukciókon a meghirdetett összegekhez képest 2011-ben 3,1-szeres volt a benyújtott ajánlatok aránya átlagosan, és az év eddig eltelt időszakában is 2,2-szeres ez az arány. "A legtöbb nyugat-európai ország nagyon boldog lenne ilyen lefedettségi aránnyal" - fűzte hozzá.

Borbély László András hangsúlyozta, külföldi befektetők nélkül elképzelhetetlen lenne Magyarország államadósságának finanszírozása. Hozzátette: ebből következően az államkötvények kibocsátásának sikeressége, a hozamok alakulása is nagymértékben a nemzetközi piaci légkörön, valamint a forint aktuális árfolyamán múlik. Megjegyezte, hogy a lakosság elenyésző mértékben részesedik az államadósság kezelésében, így a jövőben kívánatos lenne növelni ezt az arányt. A kormány és az Államadósság Kezelő Központ is szeretné, ha a lakosság több állampapírt vásárolna, mint a korábbi hónapokban, években.

Kilátásba helyezte, hogy a januárban indult, állampapírok vásárlására buzdító kampány tovább folytatódik, erősödik a jövőben. Az állampapírok hozamáról szólva a vezérigazgató-helyettes azt mondta: a hozamszintek - ahogy tavaly, év végén és az év elején is - az utóbbi tíz évben számtalanszor kilengtek. Éppen ezért szerinte az éppen aktuális, pár hónap távlatában vizsgált hozamszintek alakulásából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, így azt sem lehet kijelenteni, hogy azok a jelenlegi szinten maradnak a következő időszakban is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!