A Mol pénteki bejelentései szerint megszűnt az OTP-vel kötött részvénykölcsönzési szerződés, így a társaság sajátrészvény-állománya a visszakapott 371 301 darabbal 5 518 256 darabra emelkedett. Ez alapján a Mol papíronként 454,54 forint osztalékot fizet, így az összesen 45 milliárdos keretből az állam 24,61 százalékos részesedése után mintegy 11,69 milliárd forintos osztalékban részesül.

Az már más lapra tartozik, hogy ez csak részben enyhíti az állam azon nem realizált veszteségét, amelyet a forint gyengülése és a vételárhoz képest a részvényárfolyam zuhanása okozott neki. Ugyan a Szurgutnyeftyegaztól az állam euróban vásárolta vissza a Mol-pakettet, az akkori hivatalos közlés szerint 22 400 forint volt a bekerülési érték. Ez alapján - kivonva a magán-nyugdíjpénztáraktól einstandolt részvényállományt - mintegy 141 milliárd forintos árfolyamveszteségnél járt az állam a pénteki árfolyam alapján, így az osztalékkal csökkentve is 129,3 milliárd forint a mínusz.

Ez az összeg nagyjából annyi, mint ahol tavaly augusztusban, a pakett megvásárlása után egy hónappal állt az állami mínusz. Akkor másfél évi gyednek, bő félhavi nyugdíjnak felelt meg ez az összeg. Akkor a fejlesztési tárca sietett leszögezni, hogy "veszteség csak akkor keletkezne az állami részvénycsomagon, ha a kormány felelőtlenül kezdene el kereskedni a tőzsdén a részvényekkel, ami azonban ellentétes a kormány szándékaival".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!