Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai részvénypiac masszív lejtmenete óvatossá tette az amerikai befektetőket, olyannyira, hogy sokan már a Fed kamatemelésének elhalasztását is elképzelhetőnek vélik a fejlemények miatt - írja a Wall Street Journal.

Az utóbbi időkben lezajlott ügyféltalálkozók tapasztalatai azt mutatják, hogy sok befektető azt hiszi, a kínai események a Fed kamatemelési ciklusának kezdetét 2016-ra tolhatja - írta David Kostin, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénystratégája ügyfeleinek küldött emlékeztetőjében pénteken, egy nappal a Shanghai Composite Index 8,5 százalékos zuhanását megelőzően.

A Goldman elemzői ugyanakkor nem hisznek abban, hogy a kamatemelési ciklus csak 2016-ban indulna, ők decemberre teszik ennek időpontját. Ugyanakkor Kostin nem tagadja, hogy Kínának egyéb tényezőkkel együtt lehet ilyen hatása.

A kőolaj árfolyamának 20 százalékos zuhanása az elmúlt 10 hétben, valamint a kínai növekedési kilátásokkal kapcsolatos növekvő aggodalmak (és a kínai részvények elmúlt havi 30 százalékos zuhanása) ellensúlyozhatják az amerikai gazdasági növekedés gyorsulásának kedvező hatásait - mondta. Ugyanakkor szerinte annak ellenére, hogy a befektetők eddig profitáltak az alacsony kamatokból, s ezért nyilván azt szeretnék, ha azok továbbra is fennmaradnának, a kamatemelés megkezdésének elhalasztása nem várt világgazdasági nehézségek miatt nem lenne kedvező.

A Fed kedden kezdi meg kétnapos ülését, az ezt követő szerdai közlemény világosabb képet adhat arról, mikorra tervezik pontosan az első kamatemelést. Janet Yellen, a Fed elnökének korábbi szavaiból a piac azt a következtetést vonta le, hogy erre már idén sor kerül. Ugyanakkor a júniusi közleményben arról is szó volt, hogy a nemzetközi fejlemények okot adhatnak az emelés elhalasztására. S mivel a nemzetközi körülmények - a kínai esés és a görög helyzet - romlottak az elmúlt hónapban, megjelentek a halasztásról szóló spekulációk.

A Wall Street Journal július közepi felmérése szerint a megkérdezett közgazdászok többsége arra számít, az első emelés már szeptemberben megtörténhet, igaz, egyre többen tartották elképzelhetőnek, hogy a jegybank decemberig is várhat. A piaci szereplők többsége viszont decemberi emelésre tippel.

A Citigroup szakértői szerint is a kínai gazdaság kemény földet érése, illetve az európai helyzet rendezetlen romlása lehet kamat-előrejelzésüket fenyegető legnagyobb bizonytalansági tényező. Ugyanakkor ők változatlanul szeptemberi emelést várnak, s úgy vélik, a kínai növekedési kilátások stabilizálódnak, s a kínai tőzsde mélyrepülése nem lesz annyira erős hatással az ázsiai ország gazdaságára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!