Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mol Nyrt. a párizsi székhelyű Axens céget választotta a százhalombattai finomító úgynevezett DMHCK egységének modernizálására - jelentette két amerikai szakportál, a Hydrocarbon Processing és az Oil & Gas Journal. Az utóbbi emlékeztet arra, hogy a létesítmény naponta 161 ezer hordó nyersolaj feldolgozására képes.

Mi is az a DMHCK?

A DMHCK rövidítés a Danube (Refinery) Mild Hydrocracker, magyarul: Enyhe Hidrokrakk üzem - ez az olaj kénmentesítését végzi. A modernizálás során a fő cél a kénmentes gázolaj és könnyebb termékek hozamának növelése - tájékoztatta a Napi.hu-t a Mol. A társaság egy nemzetközi licensor céget választott ki versenyeztetés útján, amely áttervezi a meglévő üzemet a Mol céljainak megfelelően.

A szerződéssel kapcsolatban már csak a papírmunka van hátra. A modernizációtól egyebek mellett azt várják, hogy a hatékonyság javulásával nő a finomító gázolajtermelése. Ehhez az Axens olyan technológiát kínál, amellyel a korszerűsítés a jelenlegi rendszer kisebb változtatásaival megvalósítható

A jelenleg üzemelő DMHCK egységet 1992-től használják. Eredeti kapacitását nem az Axens technológiájával másfélszeresére növelték. Az amerikai cég legújabb megoldását kínálja. Ez korszerűsítés a Mol olajfinomítási tevékenységének egyik legfontosabb projektje a következő években, ezért választottunk egy tapasztalt, jó referenciákkal rendelkező partnert a végrehajtására - idézi a Hydrocarbon Processing Gulyás Zsolt projektmenedzsert.

Az egyik legfontosabb szempont a modernizáció költségeinek alacsonyan tartása volt - tette hozzá a szakember. A megállapodás értékét nem hozták nyilvánosságra a felek. Marcus Lippold, a Mol elnökhelyettese - aki egyebek mellett a vállalat üzleti stratégiáért is felel - januárban egy prezentáción már jelezte, hogy a régió megnövekedett gázolajfogyasztásához igazodva bővíteni akarják ennek az üzemanyagfajtának a termelését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!