Jelentősen csökkent egy hónap alatt a globális befektetők kockázatvállalási hajlandósága - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A megkérdezett 208, összesen 607 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő nettó 47 százaléka ennek ellenére felülsúlyozza a részvényeket portfólióinak, ez 7 százalékpontos esést jelent egy hónap alatt, ugyanakkor egyre szembetűnőbb az amerikai részvénypiaccal kapcsolatos hangulat romlása, immár nettó 19 százalék alul súlyozza azokat. Ez éles ellentétben áll az első negyedévvel, amikor az amerikai részvények felülsúlyozása volt a jellemző.

Ezzel párhuzamosan csökkent az amerikai vállalatok jövedelmezőségével kapcsolatos bizalom, már csak nettó 7 százalék látja úgy, hogy azok profitkilátásai lennének a legjobbak. Eközben változatlanul az amerikai dollár erősödésére játszó pozíciók tűnnek a legnépszerűbbnek az alapkezelők között, ugyanakkor a most mért nettó 41 százalékos érték jóval alacsonyabb az egy hónappal ezelőttinél.

A kockázatkerülés erősödését jelzi, hogy meredek emelkedésnek indult a készpénz aránya a kezelt portfóliókban. A megkérdezettek nettó 23 százaléka súlyozza azt felül portfóliójában, ez a tavaly decemberi értéknek felel meg.

A készpénz arányának növekedése láthatóan kötvényeladásoknak köszönhető, az eladási hullámot követően. Nőtt a kötvényeket alul súlyozók aránya, s a szakértők többsége szerint idén ez az eszközosztály lesz leginkább kitéve a piaci volatilitásnak.

Csak később lép a Fed?

A befektetők álláspontja nem sokat változott a makroökonómiai kilátások tekintetében. Nettó 59 százalékuk szerint a világgazdaság erősödni fog idén, igaz a vállalati profitok növekedési kilátásaival kapcsolatban mérséklődött az optimizmus. A válaszadók nettó 70 százaléka szerint idén mind az infláció, mind a vállalatok nyereségének növekedési üteme idén a hosszútávú átlag alatt maradhat.

Az elmúlt hetekben napvilágot látott kedvezőtlen amerikai makroadatainak nyomán a szakértők egyre inkább úgy gondolják, hogy esetleg tolódhat az amerikai monetáris politika szigorításának kezdete. A kamatemelések kezdetét a harmadik negyedévre várók aránya 45 százalékra csökkent, eközben 36 százalékra nőtt azok tábora, akik ezt a negyedik negyedévben tartják valószínűbbnek.

Egyelőre nincs hiány a gazdasági fellendülésbe vetett bizalomban, s a pozicionáltságok arra utalnak,  a befektetők bíznak a dollár további erősödésében, azonban láthatóan megjelentek kétségek is, erre utalhat a készpénzarány növekedése - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája.

Európa és Japán a célpont

Az amerikai részvénypiaccal kapcsolatos averziónak nyoma sincs az európai és japán részvényeknél, nem kis részben a régiók kvantitatív lazításának köszönhetően. Nettó 49, illetve 42 százaléka az alapkezelőknek felülsúlyozza a régiók részvénypiacait a portfóliókban - közölte a Bank of America Merrill Lynch. Sőt, a felmérés szerint Európa maradt az a régió, amelyet a legtöbben felül szeretnének súlyozni a következő 12 hónap során, igaz már csak nettó 33 százalék, márciusban még 60 százalék felett volt ez az arány. Japánt a válaszadók nettó 18 százaléka választotta.

Mérséklődött a negatív hangulat a feltörekvő piacok vonatkozásában. Az áprilisi 18 százalék után már csak a szakértők nettó 6 százaléka súlyozza alul azokat. Eközben emelkedésnek indult azok aránya, akik komolyan gondolkodnak feltörekvő piaci részvények vásárlásán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!