Kedden és szerdán ülésezik a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága és a múltheti, vártnál gyengébb amerikai GDP adat felerősítette a várakozásokat, hogy egyelőre nem változtat a testület a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programon - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Az alacsony kamatok és a folyamatos likviditáspumpa a Fed és más nagy jegybankok részéről sokak szerint továbbra is kedvező környezetet teremt a részvények számára a vállalati profitokra gyakorolt jótékony hatásán keresztül. Mindaddig, amíg a jelek arra utalnak, hogy a jegybankok a befektetők oldalán állnak, s fennmarad a likviditásbőség, a hangulat javulni fog - mondta a hírügynökségnek Brian Jacobsen, a Wells Fargo Funds Management vezető stratégája. Nem  hiszem, hogy a legutóbbi ülés óta sok olyan adat látott volna napvilágot, amely alapján változást kellene várni a monetáris politikában - tette hozzá.

Egy erős elkötelezettség a Fed részéről a laza monetáris politika fenntartására, s a csökkentet várakozásokat nagyjából elérő amerikai vállalati profitok együttesen segíthetnek abban, hogy megmaradjon az emelkedő trend az amerikai részvénypiacon, még akkor is, ha az amerikai gazdaság a gyengeség jeleit mutatja. Bár az amerikai tőzsdék a pénteki napot stagnálással zárták, a hét egésze pozitív volt, az S&P 500-as index 1,7, a Dow Jones Industrial 1,1 százalékkal emelkedett.

A múlt pénteki vártnál rosszabb - éves szinten a várt 3 helyett csak 2,5 százalékos - GDP adatot követően ezen a héten sok fontos makroadat érkezik. Személyes jövedelmek és kiadások, feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli ISM index, folyamatban lévő lakáseladások és a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe is borzolhatja a kedélyeket.  A legfontosabb adat pénteken lát napvilágot, ez pedig az áprilisi munkaerő piaci jelentés lesz. A Reuters által megkérdezett elemzők úgy vélik, a gyenge márciusi, 88 ezres adat után áprilisban 150 ezer új munkahely keletkezhetett az amerikai gazdaságban, míg a munkanélküliségi ráta változatlan szinten, 7,6 százalékon maradhatott.

Vannak persze a piaccal kapcsolatban óvatos vélemények is. John Praveen, a Prudential Inernational Investment szakértője szerint a GDP adat arra utalt, hogy a gazdaság gyengébb annál, mint sokan hiszik. Ráadásul nagy rallyn van túl a piac, így a befektetők készen állnak arra, hogy a gyengeség első jelére profit realizálásokba kezdjenek.

A héten nem csak tengerentúlon, de Európában is a jegybank kerül a középpontba. Az ECB kamatdöntő ülése csütörtökön várható, s a befektetők részéről egyre inkább meggyőződéssé kezd válni, hogy a gyenge európai makroadatok kamatcsökkentésre ösztönzik a jegybankot. Ennek megfelelően az elmúlt napok a kockázatosabb eszközök árfolyamának emelkedésével teltek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!