A Genesis Energy Befektetési Nyrt. igazgatótanácsa a csoport leányvállalati struktúráját érintő döntéseket hozott - jelentette be a társaság a BÉT honlapján.


A felelős vállalatirányítás nagyobb dicsőségére az igazgatótanács cégösszevonásokról, illetve a - november 9-e óta APEH végrehajtás alatt álló - Pólus Kincs Zrt. teljes részvénycsomagjának értékesítéséről határozott (ismeretlen áron, ismeretlen vevőnek).


Az összevonások során a Rudaferrox Kft. beolvad a Pólus Ferroclean Kft‐be, illetve a CEEMC Zrt., a Ferroflock & Ferroblock Zrt. valamint az Atombeton Kft. beolvad a Rudagipsz‐Mix Zrt‐be.


(A teljesség kedvéért az érintett cégek tárolt cégkivonata alapján a Pólus Ferroclean Kft. ellen szeptember elsején, a Pólus Kincs Zrt. ellen november 4-én, a CEMCC Zrt. ellen július 2-án, míg az apportálásakor a bányaipari tevékenység egyik alappilléreként beharangozott Rudagipsz-Mix Zrt. ellen augusztus 31-én rendelte el a végrehajtást az illetékes APEH-főigazgatóságok hátralékkezelési osztálya.)


A lépést a menedzsment a szervezet és a tevékenységek ésszerűsítésével, valamint a költségek csökkentésével indokolja. Az egyszerű megfigyelőben felmerülhet azonban a kérdés, hogy amennyiben erre szükség van, miért nem a 21,58 milliárd forintos apport előtt kerítettek sort rá. (Arról nem is beszélve, hogy az október 12-én már megkeletkeztetett új részvények bevezetéséhez szükséges kötelező nyilvános ajánlattételről azóta sincs semmi hír.)


A közlemény szavaival élve ezen „racionalizálást" követően a Genesis Energy Nyrt‐nek négy bányászati, feldolgozó és kapcsolódó egyéb tevékenységet folytató leányválallalat lesz a tulajdonában. A geológiai kutatásokkal és bányászati tevékenység engedélyeztetésével, illetve folytatásával foglalkozó RK Bányászati Kft., az (ismeretlen időpontban) újonnan beindításra kerülő bányászati tevékenység során kitermelt ásványokat feldolgozó és értékesítő Pólus Ferroclean Kft., az építőipari termékeket gyártani és értékesíteni hivatott Rudamix-Gipsz Zrt., illetve a vagyonkezelő és üzemeltető Pólus Szikla Kft.


Ezen felül az igazgatótanács jóváhagyta, hogy a kapcsolt vállalkozások a feléjük fennálló közel 370 millió forint kölcsönt tőkésítsék a Pólus Szikla Kft‐ben. A grémium döntött arról is, hogy a holding 100 százalékos tulajdoni hányadának és kontrolljának fenntartása érdekében az így keletkezett üzletrészek visszavásárlásra kerüljenek, az általa a következő néhány évben hasznosítani nem kívánt (ismeretlen mibenlétű) know‐how‐k fejében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!