Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők arra készülnek, hogy hamarosan újabb mélypontot üthet az amerikai részvénypiac,s a múltheti pozitív fejlemények ellenére is a készpénzt halmozzák fel, s defenzív pozíciókat építenek - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Hogy azt gondolom-e, itt a medvepiac? Nem. Tovább araszolhatunk felé? Igen - foglalta össze véleményét a hírügynökségnek Peter Cardillo, a Rockwell Global Capital vezető piaci közgazdásza.

A gyorsjelentések gyengék lehetnek

Miközben a múlt pénteki adat arra utalt, hogy az amerikai gazdaságban visszaesett az új munkahelyek keletkezesének üteme, s tovább csökkent a fontos nyersanyagok árfolyama, a befektetők most kiemelt figyelemmel kísérik a héten induló negyedéves gyorsjelentési szezont az Egyesült Államokban - mondták a megszólaló elemzők. A jelentési szezont hagyományosan megkezdő Alcoa csütörtökön piaczárás után teszi közzé negyedéves számait.

A vállalati nyereségszámok régen nem látott lehangoló képet festhetnek. A Thomson Reuters adatai szerint az elemzők 4,1 százalékos visszaesést várnak átlagosan az S&P 500-as index kosarában szereplő cégektől. Az adatokat jelentősen lefelé húzhatja az energetikai szektor alacsony olajárak miatti gyenge teljesítménye, ebben a szektorban a várakozások szerint átlagosan 65 százalékos lehet a profitcsökkenés mértéke.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

A legfontosabb változók ebben a helyzetben a nyereségek lesznek - mondta a hírügynökségnek Mark Freeman, a Westwood Holdings befektetési igazgatója. Ő a kezelt portfóliókban megemelte a készpénz arányát és növelte kitettségét az egészségügyi és technológiai szektorban, ahol még úgy gondolja, lehet jó növekedési sztorikat találni. A piac egyre vékonyabb és vékonyabb. Nem fogunk egy durva medvepiacot átélni, azonban a tomboló piaci hossznak vége - tette hozzá.

A makro sem mutat jól

A pénteki, vártnál gyengébb amerikai munkaerő piaci adat csökkentette az inflációs várakozásokat. Eközben a várhatóan gyenge jelentési szezon arra utalhat, hogy az amerikai gazdaság fellendülése kisiklott.

A globális gazdaság várható lassulása közepette az elmúlt hónapban nagy eséseket hozott a részvénypiacon, igaz, ezt meg-meg szakították felfelé mutató korrekciók, azonban a befektetők ennél komolyabb bizonyítékokat várnak a stabilizálódásra. A harmadik negyedévben a Bank of America Merril Lynch szerint a befektetők összesen 22 milliárd dollárt vontak ki az amerikai részvényalapokból, eközben az állampapír alapokba 17 milliárd dollár áramlott be.

Nincs hova bújni


Eddig úgy tűnik, a befektetőknek igen kevés lehetőségük van arra, hogy biztosabb helyen tudják pénzüket. A Reuters által követett 21 eszközosztály közül egyedül az amerikai dollár és a 10 éves amerikai államkötvény volt az, amely idén pozitív hozamot tudott biztosítani, minden máson csak bukni lehetett. Ez a legrosszabb évet jelzi a befektetők számára 2008 óta.

A Fed szeptemberi döntése, amely szerint egyelőre elhalasztja a kamatemelések megkezdését csak növelte a piaci kilengések által generált bizonytalanságot - mondta Jonathan Golub, az RCB vezető amerikai piaci stratégája. A piac azt szeretné látni, hogy a gazdasági körülmények normalizálódnak. Ehelyett mindenkiben az az érzés erősödik, hogy valami nagyon elromolhatott - tette hozzá. A pénteki munkaerő piaci adat erre csak ráerősített, s sokan ezután már azt gondolják, a belengetett kamatemelés még későbbre tolódik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!