Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatalos közlemények szerint termékenyek voltak a washingtoni tárgyalások az Ukrán Pénzügyminisztérium és a legnagyobb hitelezők között, megegyezés azonban még nem született a felek között. A tárgyalások jövő héten, zárt ajtók mögött folytatódnak, s azokon már az ukrán pénzügyminiszter is részt vesz - írja a Bloomberg.

A minisztérium közleménye szerint az ukrán pénzügyi tárca vezetője és a legnagyobb hitelezők a jövő héttől bizalmas keretek között zajlanak majd, s azon a felek legmagasabb szintű vezetői vehetnek részt. Az ország és legnagyobb hitelezői közötti egyeztetések már mintegy két hónapja holtpontra jutottak, s múlt héten már nyilatkozatháború robbant ki a felek között, mindenki a másikat okolta amiatt, hogy nem történik előrelépés.

Elemzők szerint a mostani megegyezés áttörésnek tekinthető, s csökkenti az esélyét annak, hogy Ukrajna fizetési moratóriumot léptetne életbe nemzetközi hiteleinek következő, július 24-én esedékes törlesztőrészletére. Kijev korábban azzal fenyegetőzött, hogy leállítja euróban kibocsátott kötvényeire a kamatfizetéseket, ha javaslatait a Franklin Templeton vagyonkezelő által vezetett hitelezői csoport nem fogadja el. Ukrajna az adósságok egy részének elengedését és a fizetési határidők meghosszabbítását, valamint a kamatok csökkentését próbálta elérni.

Az ukránok szerint egyébként a tárgyalások leginkább technikai problémák miatt akadoztak szerintük a hitelezők nem fogadták el arra vonatkozó javaslataikat, hogyan kezeljék a tárgyalások során átadott bizalmas információkat a felek. Ugyanakkor a hírügynökségi jelentések szerint a hitelezők azt állítják, jogászaik már hetek óta elkészítették az erre vonatkozó javaslataikat, s az ukrán fél blokkolta tárgyalásokat.

A hitelezőkkel történő megegyezés az egyik feltétele annak, hogy az ország részt vehessen a megmentésére irányuló 40 milliárd dolláros IMF-programban. A hitelezők álláspontja szerint Ukrajna képes lehet teljesíteni adósságcsökkentő programját a nélkül, hogy adósságleírást kellene alkalmaznia. Kijev viszont a Reuters szerint korábban azért utasította el a hitelezők által javasolt megoldásokat, mivel azok a törlesztések későbbi szakaszaiban az ukrán jegybanki tartalékokat is felhasználta volna.

A polgárháború sújtotta Ukrajna gazdasága nehéz helyzetben van. A  Moszkva által támogatott orosz szeparatistákkal folytatott harcok közben az ország keleti részének gazdasága leállt, az ukrán deviza mélyrepülésbe került s az ország devizatartalékai a kimerülés szélére kerültek - írja a Reuters.

Az elmúlt negyedévben az IMF tovább rontott az ország gazdaságának várható teljesítményére vonatkozó előrejelzését. Korábban 5,5, most már 9 százalékos visszaesést várnak az ország GDP-jében. A hitelezőkkel folytatott tárgyalásokat ukrán részről eddig vezető Vitalij Livosenko korábban úgy nyilatkozott, az eddig egyeztetések lényege az volt, a hitelezők is megértsék az ország valódi helyzetét. A valóság az, hogy a gazdaság szerkezetét fizikailag lerombolták. Innen nem tudunk gyorsan talpra állni - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!