Pénteken az arany határidős ára újabb törénelmi csúcsot döntött 1637,5 dollárral, miután az amerikai GDP-adat a vártnál jóval kedvezőtlenebb lett.

Miközben pedig dúl az aranyláz a tőzsdéken, rengetegen keresik a fizikai aranyat is. Egyes komoly kereskedőházaknak álcázott internetes boltokban aranyérméket, sőt aranyrudakat kínálnak a német befektetőknek, előre fizetés mellett, a kívánt áru azután sohasem érkezik meg - írja a német Manager Magazin. Máskor Hamburg környéki autópálya-parkolóban gépkocsi csomagtartójából árulnak kétes származású és finomságú aranyékszereket.

Szaporodnak a különböző gyanús aranybánya-vállalatokban levő kétes értékű részesedésekre, részvénycsomagokra szóló kínálatok is. Ebben az esetben, ha nyilvános részvénytársaságról van szó, legalább utána lehet nézni a részvény múltbeli áralakulásának, a társaság történetének, a menedzsment szakmai előéletének, a cikk ezt melegen ajánlja a kisbefeketőknek.

Hivatalos számok ugyan nincsenek, de a tapasztalatok szerint az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a hasonló esetek, ugyanúgy, mint 2000-2001-ben - mondja Klaus Nieding, befektetésekre szakosodott ügyvéd. Az emberek mindig akkor lesznek fogékonyak a hasonló csábításokra, amikor idegesek, ilyenkor tűnnek fel a rosszfiúk is. A vevők gyakran túl naivak, és egy vonzó árengedmény reményében sutba dobják az óvatosságot.

A szürke- vagy feketekereskedők egy része a pénzügyi termékekről nyergelt át a nemesfémre, mivel a befektetési termékek kereskedelmét szigorították, az aranyeladáshoz viszont nem kell engedély. Sok csaló ügynököket is igénybe vesz, vagy a klasszikus pilótajáték-elv szerint dolgozik.

Ha a pilótajáték megakad, példul mert a hatóságok fellépnek ellene, és nem kerül friss pénz a rendszerbe, a meglevő vagyont igen gyorsan külföldre, távoli országokba menekítik, a nyomok véget érnek és a károsultak esélyei minimálisak lesznek a káruk megtérülésére. Az ügyvédek újabban speciális behajtási szakértőket, magánnyomozókat fogadnak fel, hogy a pénzek nyomára jussanak.

Ne hagyjuk, hogy az arany fénye elvakítson bennünket, inkább tanuljunk a folyamatokból - így a lap végkövetkeztetése.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!