A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Kisebb eufória van kialakulóban a hazai piacon, amit hajt a javuló globális likviditási helyzet. Ebben a jó hangulatban leginkább a forintot, illetve az OTP-t találják meg a befektetők, aminek köszönhetően az utóbbi árfolyama előtt technikai alapon kinyílt a tér. Ráadásul a gyorsjelentést övező elemzői vélemények is pozitívak, egyre többen emelik a bankpapír célárfolyamát, de mint mondják: az akvizíciós stratégia felélesztése csak hosszabb távon lesz kifizetődő a banknak.

Technikailag mindenképpen jól néz ki, hogy átlépte az 5000-es lélektani határt a jegyzés, ám e mögött sokkal inkább globális hangulati mozgások állnak, mint a céget övező egyedi hatások − véli Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvényelemzője. Pintér egyébként három potenciális hajtóerőt említ a mostani menet mögött, ebből megítélése szerint a globális jókedv mellett a javuló hazai makrogazdasági fundamentumok tekinthetők igazán erősnek. A bank akvizíciós terveivel kapcsolatos médiaspekulációknak nem tulajdonít igazi szerepet az erősödésben, elsősorban pont azért, mert még csak találgatásokról van szó.

Kép: Napi Gazdaság, Katona Vanda

Ugyanakkor, ha a magyar CDS vagy a tízéves állampapír-piaci hozamok mozgását nézzük, akkor az elmúlt pár év együttmozgása alapján az OTP mostani drágulása még akár visszafogottnak is tekinthető. Pintér szerint mindez leginkább a bankszektort övező kockázatokra vezethető vissza, illetve arra, hogy ezek kiárazódása a bankpapírból csak lassan és fokozatosan történik meg. Így az elemző szerint, ha mozdulatlan maradna a kockázati felárunk, az OTP-nek még akár maradna is tere a felzárkózásra. Az akvizíciós pletykában egyelőre nem lát nagy sztorit Pintér, mint mondja, a sajtóértesülésekben szereplő intézmény mérete elhanyagolható.

Minimális az akvizíciós hírek jelentősége

Az akvizíciós hírek jelentősége Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője szerint is minimális, sőt számára az sem egyértelműen pozitív, ha a pletykák által említett valamelyik nagybank megvásárlása következne be. Persze a lényeg az árban lesz, de Réczey szerint fontos lesz az átvett bank hitelportfóliójának a minősége. Az elemző szerint inkább fundamentális elemek generálják a mostani emelkedést, elsősorban a vártnál sokkal kedvezőbb gyorsjelentés, amiben minden egyes eredmény soron felülteljesítette a prognózisokat a bank. A céltartalékolás most már érezhetően csökken, miközben a rossz hitelek fedezettsége még javulni is tudott. A forint mostani erősödését is kedvezőnek látja Réczey, mint mondja, ez mindenképpen eredményerősítő lehet a bank számára, ha tartós marad a folyamat.

Két egyéb hazai tényező is a folytatás irányába hat: ezek közül a fontosabb, hogy Magyarország belátható időn belül kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól, ami bizonyosan segíteni fogja a hazai piac értékeltségét.

Másfelől a vártnál jobb első negyedéves növekedési adat is bizakodásra adhat okot, főleg mivel a gazdaságpolitika is enyhülni látszik a bankszektorral szemben. Mint Réczey fogalmaz, a választásokig várhatóan már nem bántják a bankokat, főleg ha szeretnék bevonni őket az MNB hitelprogramjába. Mindezek miatt további fölfelé mutató korrekciós lehetőséget lát a szakértő. A Buda-Cash célárfolyama 5400 forint, de mint Réczey mondja, a brókerháznak most kiemelt kedvence az OTP, aminek ára régiós összevetésben is alacsonynak számít.

Versenyjogi akadályok korlátozzák a felvásárlást

Ami a várható akvizíció hosszabb távú hatásait illeti, Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője szerint egyhamar nem fog látványosan monopolizálódni a magyar hitelpiac, ugyanis az versenyjogi határokba ütközne. A szakértő úgy látja, az OTP inkább kisebb szolgáltató megvásárlásában gondolkodhat, legalábbis első lépésben. Bár a lakossági hitelpiacon valóban látványos a bank dominanciája, de azért vannak még más szereplők, akiknek köszönhetően a piaci verseny nem tekinthető torznak. Somi szerint az azért igaz, hogy egy érezhetőbb piaci koncentrációnak lehet hatása a marzsok alakulására, de ezt azért nehéz számszerűsíteni, mert sok egyéb tényező − például a szabályozói környezet is − befolyásolja a szektor hosszú távú jövedelmezőségét.

Ilyen szabályozói tényező például a kisvállalatok számára indított jegybanki növekedési hitelprogram, ahol a szektorra jellemző kamatmarzsok nagyjából felében igyekszik maximálni az MNB az elérhető profitot. Hogy hogyan sikerül mégis domináns piaci szereplőket bevonni a programba, abban valóban lehet szerepe annak, hogy mekkora piaci részesedéssel számolhatnak a részt vevő bankok. Ha egy bank például nagyon nagy mennyiségben jut hozzá ehhez a jegybanki forráshoz, és ezzel érezhető piaci előnyre tesz szert, akkor kifizetődő lehet számára alacsonyabb kamatmarzson kihitelezni ezt a pénzt. Az OTP-nek ilyen értelemben megérheti, hogy olyan ügyfélbázishoz jusson, ami a banknak később − egy konjunkturális periódusban − plusz növekedési potenciált biztosíthat − véli Somi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!