Hétfőn eredményesen lezárult a Rába részvényeire az MNV által kezdeményezett vételi ajánlat - jelentette be Fónagy János államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján. A felajánlások alapján 73,84 százalékos tulajdonossá válhat az állam, amely a sajátrészvényeket kiszűrve 76,97 százalékos befolyást, azaz minősített többséget biztosít. A 8,1 milliárd forintos ellenérték teljes mértékben fedezhető a júliusban elkülönített 13,4 milliárd forintból.

A kormány a nemzeti ipar újraélesztésében érdekelt, az állam határozott lépéseket tesz azért, hogy tulajdont szerezzen vissza a korábban privatizált stratégiai jelentőségű társaságokban, amelyek stratégia irányát is befolyásolhatja majd.

Az állam Fónagy szerint jól jár, hiszen stratégiailag fontos vállalat birtokába jut. A kormány célja, hogy a Rába eddig elért eredményeire és megkezdett programokra támaszkodva támogassa a Rába működését új piacok szerzésében, a fejlesztésekben, illetve a kapacitás- és létszámbővítésben. Mint hozzátette, a cél a kedvező technikai adottságok kihasználása és hazai és nemzetközi pozíció erősítése.

Még csak ismerkedik az állam a céggel

Polacsek Csaba, az MNV Zrt. társasági portfólióért felelős főigazgatója elmondta, a vételi ajánlatra felajánlott részvények 26 százalékát tették ki az intézményi tulajdonosok (a maláj DRB-Hicom még korábban vállalta, hogy értékesíti 10,85 százalékos pakettjét), a mintegy ezer fő magánbefektető pedig 21 százaléknyi részvényt adott a papíronkénti 815 forintos vételi ajánlat során.

A pénzügyi záráshoz versenyjogi hozzájárulás is szükséges, amely összességében, legrosszabb esetben is 2-4 hónap amíg lezárul a folyamat. A kifizetésre ennek beérkezésétől számított 5 munkanap után kerül sor. A teljes, 8,1 milliárd forintos összegből 1,8 milliárd forint államháztartáson belül marad (többek közt a Nyugíjreform és Államadósságcsökkentő Alapnál), így 6,3 milliárd kerül kifizetésre.

Újságírói kérdésre Polacsek elmondta, a társaság üzleti stratégiájának alakítása kapcsán egyelőre csak egy bemutatkozó találkozásra került sor a Rába vezérigazgatójával. A további egyeztetésekre a továbbiakban kerül sor, megnézik majd, hogy az állam közbelépése milyen területen járulhat hozzá a társaság sikeréhez. A tőzsdéről való kivezetés kérdése egyelőre nincs napirenden.

A Rába 40 hektáros, Győr belvárosa közelében található ingatlanja sorsára vonatkozó kérdésre Polacsek leszögezte, az állam álláspontja később kerül kialakításra. Mint hozzátette, egységes cégre tettek ajánlatot, nem volt cél egyes vagyonelemek leválasztása. A hasznosításról a Rába üzleti terve alapján döntenek majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!