Befektetők minden bizonnyal tartózkodnak az eurózóna periféria papírjaitól az elkövetkezendő napokban miközben figyelemmel követik a megválasztott görög pártok kormánykoalíció alakítását. A biztonságosnak tartott német kötvények esetében folytatódik az egyhónapos emelkedő trend - írja a Reuters.

Franciaországban, a szocialista Francois Hollande választási győzelme utáni politikai bizonytalanság a vártnak megfelelően kissé növelte a 10 éves francia kötvények és a német Bundok közötti hozamkülönbséget.

A piacok figyelme arra összpontosul jelenleg, hogy a németek álatal forszírozott európai megszorításközpontú politikát mennyire hígítja fel az új francia elnök, és emellett milyen tervekkel áll elő a gazdasági növekedés ösztönzésére.

A német Bund future rekord mértékre 142,4-re ugrott, amit követően 142,2-ig mérséklődött az árfolyam. Az azonnali másodpiacon a 10 éves hozam 1,554 százalékra esett, ami csak egy hajszállal volt magasabban a rekordalacsonynak számító 1,549 százaléknál. Dél körül a jegyzés 1,572-nél járt.

Szakértői vélemények szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy Görögország az eurózónából való kilépés mellett dönt. Mivel a görög választások után kérdéses, hogy sikerül-e olyan kormánykoalíciót alakítani, amelyik az euró megtartása mellett teszi le a voksot, így annak is megnő a kockázata, hogy a mély adósságválsággal küzdő ország nem megkapja meg a következő hitelrészletet.

Alacsony piaci forgalom mellett a már így is magas kockázati felárral forgó görög kötvényhozamok jelentős mértékben  ugrottak meg. (London zárva tart ünnepek miatt.) A 10 éves görög kötvényhozam 22,8 százalék körül mozog.

A politikai bizonytalanságokra rossz makroadatok is rátettek egy lapáttal: a hétfőn közölt spanyol ipari kibocsátás a vártnál gyengébb lett. A spanyol/német 10 éves spread 11 bázisponttal 428-ra nőtt. A hozamok 5,48 százalékon álltak, de elemzők arra számítanak, hogy a lélektani határként beállított 6 százalékos szintet ismételten tesztelni fogja a piac, miután már a fenntarthatatlan zónában is jártak a hozamok.

Az olasz/német 10 éves kötvényspread mintegy 10 bázisponttal 420 bázispontra emelkedtek, és a hozamok szintén a 6 százalékos szintet nyaldosták, 5,71 százalék körül jártak. A francia 10 éves papírok 2,85 százalék körül jártak.

A csődkockázat a görög helyzet miatt más periféria ország csődkockázatát is felnyomta: spanyol 5 éves csődkockázat elleni biztosítás éves díja (CDS-felár) a Reuters szerint 12 bázisponttal 442 bázispontra, az olasz 9 bázisponttal 486 bázispontra emelkedett. Emellett a francia csődkockázati felárat is megemelkedett, 5 bázisponttal 194 bázisponttal nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!