Augusztus végén tőzsdén kívüli ügyletként szerezte meg a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett Appeninn Nyrt. 49,02 százalékát Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, a Konzum Nyrt. és a hozzátartozó Konzum PE magántőkealap. Az új tulajdonosnak a részesedésszerzés miatt - a törvények értelmében - nyilvános vételi ajánlatot kellett tennie a tőzsdei kereskedésben lévő összes Appeninn-papírra.

Az augusztus 24-én végrehajtott akvizíciókor a részvények árfolyama 316 forint volt, de a Konzum és érdekeltsége részvényenként 228,90 forintos átlagáron, összesen 4,43 milliárd forintért vásárolta meg a kettő 9 755 567 darabos részvénycsomagot. A cég részvényei augusztus 25-i kereskedési napon 345 forintos árfolyamon zártak. (A Konzum és az Opimuséhoz hasonló felértékelődés látszódott az Appeninn papírjainál is Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester megjelenése előtt. Miközben korábban egy évig tartották a 210-220 forintos ársávot augusztus elején 100 forinttal drágult.)

A közzétett nyilvános vételi ajánlatban részvényenként 261 forintos vételárat kínál. Az Appeninn igazgatótanácsa a szerdai közleményben viszont azt mondja a részvényeseknek, hogy ne fogadják el az ajánlatot. Döntésüket azzal indokolják, hogy a részvénytársaságon belül a közkézen maradó részvények minél nagyobb számban megmaradjanak, ezáltal biztosított legyen a szükséges széleskörű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos tőzsdei jelenléte, a működés nyilvánossága - áll a közleményükben.

Szerdán délután négy órakor az Appeninn-részvényekkel 330 forinton kereskedtek.

Adózás miatt is megéri

Az ár mellett és az igazgatótanács által hivatkozottak mellett fontos tényező lehet az is, hogy a vételkor a Konzum Nyrt. azt vetítette előre, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakítják az Appeninnt. A szit lényege, hogy kellő kisbefektetői, -részvényesi jelenlét mellett kedvezőbben adózhat a cég. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mentes a helyi adó és a társasági adó alól, és ha ingatlant szerez, csak feleakkora illetéket fizet. A befektetőknek pedig azért éri meg, hogy az azonos feltételek mellett értelemszerűen nagyobb nyereség 90 százalékát osztalékként kell kifizetnie. Az akvizíciókor tett bejelentés szerint Mészáros Lőrinc két másik tőzsdei cégének, a Konzumnak és az Opimusnak az ingatlanjait is az Appeninnen keresztül kezelik majd.

Az Appeninn eredményei az elmúlt időszakban javultak is: augusztus 24-i jelentése szerint több mint 20 százalékkal bővült az első féléves árbevétele. Köszönhetően az elmúlt időszak vásárolt ingatlanok hasznosításának. IFRS szerinti, konszolidált adatok szerinti ingatlanbérbeadásból származó bevétele 2017 első félévében 21 százalékkal 2,6 millió euróra nőtt. Idén történetében osztalékot fizetett a cég a részvényeseknek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!