Bennfentes forrásokat idézve a Reuters hírül adta, hogy az ECB fontolóra vette: termelő és szolgáltató vállalatok kötvényeit is vásárolna a másodpiacon, és talán már decemberben dönt is erről. Júniusban az ECB majdnem nullára csökkentette alapkamatát, azóta megkezdte vállalatfinanszírozásra szánt, rendkívül hosszú lejáratú refinanszírozási árveréseit, továbbá - hétfő óta - hitelintézetek fedezett kötvényeit is vásárolja. Hivatalosan készül eszközfedezetű piaci értékpapírok (ABS) vételére is. Ha igaznak bizonyul a vállalatikötvény-vásárlási terv, akkor a teljes körű mennyiségi enyhítésből már csak a kormánykötvények vásárlása marad hátra, amiről az ECB eddig hallani sem akart.

Az új fejleményből a befektetők arra következtettek, hogy az ECB kissé lassan, de szinte biztosan halad abba az irányba, amerre a piaci nyomás tereli. Eddigi intézkedéseit az elemzők és a befektetők nem tartják elegendőnek sem a defláció fenyegette gazdaság, sem a tőkepiac fellendítésére.

Szokás szerint a dél-európai tőzsdéken örültek a legjobban a hírnek. Az euró olcsóbb lett a dollárhoz képest. Az alacsonyabb értékelésű dél-európai állampapírok hozama többnyire csökkent, miközben az elsőrendű németé emelkedett, jelezve a tőkeáramlás déli irányát.

A fellendülést némiképp fékezte, hogy a befektetők tartanak az ECB bankterhelési vizsgálatától (stresszteszt), amelynek e hét végén megjelenő eredményéből kiderül, hány banknak és mennyivel kell emelnie alaptőkéjét. Nagyobb szükséglet több pénzt vonna ki a tőkepiacról. Ez csökkenthetné az ECB enyhítő intézkedéseinek hatását.

A vártnál jobb lett a friss, 7,3 százalékos adat Kína harmadik negyedévi gazdasági növekedéséről, habár ez az ütem majdnem hat éve a leglassúbb volt.

A fogyasztói piac folytatódó gyengeségére a McDonald's és a Coca-Cola csökkenő, várttól is elmaradó eredményei emlékeztettek kedden, de néhány más vállalati eredmény jó volt a tengerentúl.

Szintén az Egyesült Államokban szeptemberben egyévi csúcsra bővült a használt lakások értékesítése a kedden megjelent statisztika szerint. Ez biztató üzenet a gazdaság számára, azzal együtt, hogy sokan tartanak az amerikai jegybankrendszer (Fed) kamatemelésétől jövőre, ha még sok ilyen hír érkeznék.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,7, a frankfurti DAX 1,9, a párizsi CAC-40 2,3 százalékkal erősödött. AStoxx Europe 600 indexe 2,2 százalékos nyereségben zárt. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 2,8, a madridi IBEX-35 2,2, az athéni ASE 5,6 százalékot nyert.

Az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szerint este negyed kilenc körül a Wall Street-i indexek is magabiztos nyereségben álltak. A DJIA indexe - 188 pontos emelkedéssel - 1,2, az S&P-500 1,7, a Nasdaq 2,1 százalékkal erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!