Az újság címlapján közölt cikk szerint Suvad Osmanagic, a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnökének tanácsadója - aki a horvát-magyar konzorciummal folytatott tárgyalásokat is vezette - kijelentette, hogy a tíz nappal ezelőtt megállapodtak a felek, a végleges szöveget pedig júniusban kellene aláírni. A tanácsadó nem közölt részleteket arról, hogy pontosan milyen feltételek szerepelnek a megállapodásban. Suvad Osmanagic kifejtette, hogy az INA-Mol konzorcium azt követően állt el az eljárástól, hogy az országrész kormánya dokumentumokkal is bizonyította, a kártérítés kifizetésére vonatkozó követelés nem megalapozott.

A szarajevói székhelyű Energopetrol olajipari vállalat kétharmadát 2006-ban vette meg az INA-Mol, dolgozók azonban később beperelték a vállalatot az elmaradt bérek miatt, amelyek akkor halmozódtak fel, amikor a vállalat még teljesen állami tulajdonban volt.

A tartozás 64 millió konvertibilis márkát (10,4 milliárd forintot) tett ki, amekkora kiadásra az INA-Mol nem számított akkor, amikor átvette a vállalat 67 százalékát. A privatizációs szerződés szerint a Bosznia-hercegovinai Föderáció - a Bosznia és Hercegovina területének mintegy felén létrejött, bosnyákok és horvátok lakta államalakulat - vállalta magára a vállalat tartozásainak rendezését, amit akkor 20 millió konvertibilis márkára (3,25 milliárd forint) becsültek.

A kialakult helyzet miatt az INA-Mol 2013-ban választottbírósági eljárást indított a párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál azzal a követeléssel, hogy a korábban felhalmozódott tartozásokat az állam rendezze.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!