A múlt hét végén elmaradt profitkivételt hétfőre halasztották a befektetők, miután kiderült, hogy még mindig várni kell a pénteken beígért új görög reformtervre. A Görögország okozta euróövezeti aggodalmakat tetézte a baloldali radikális Podemos párt előretörése a spanyolországi, andalúziai tartományi választáson vasárnap.

Az amerikai jegybankrendszer (Fed) vezetőinek hét végi nyilatkozatai erősítették a várakozást, hogy legalább az őszig halogatják a kamatemelést. Ez továbbra is segített a londoni piacnak. Ám ugyanezért az euró tovább erősödött a dollárral szemben, megtoldva a múlt heti, 2,5 százalékos nyereségét. Bár a közös valuta így is közel negyedével olcsóbb, mint tavaly nyáron, az új fordulattól egyelőre alábbhagyott az euróövezeti exportsikerekre játszó spekuláció. Ezt legjobban az autóipari részvények szenvedték meg.

Az Európai Központi Bank (ECB) elnökének bizakodó délutáni beszámolója az Európai Parlamentben nem hatott a részvénypiacokra.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,22 százalékos javulással 7037,67 ponton, új történelmi csúcson zárt, 7,18 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött.

Frankfurtban a DAX-30 1,19 százalékos mínusszal 11 895,84 ponton végzett, 21,31 százalékkal magasabban az év végi értékénél.

Párizsban a CAC-40 0,65 százalékkal 5054,52 pontra gyengült, 18,30 százalékkal meghaladva az év végit.

A zürichi SMI 0,32 százalékot, a milánói FTSE MIB-40 0,52 százalékot vesztett, a madridi IBEX-35 0,29 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 2,97 százalékot nyert.

Varsóban a WIG 20 0,28 százalékkal 2414,39 pontra gyarapodott, de a Mol 0,19 százalékkal 160,00 zlotyra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!