Hatalmas, 11,3 százalékos mínuszban álltak késő délelőtt a Raiffeisen Bank International részvényei a bécsi értéktőzsdén. A tegnap még 19,7 euró felett gazdát cserélő papírok árfolyama egészen 17,2 euróig zuhant, s innen egyelőre nem igazán tudott elpattanni, fél tizenkettő előtt néhány perccel 17,5 euró körül járt árfolyamuk.

A Raiffeisen rossz teljesítménye rányomja bélyegét az OTP-re is, a magyar bank részvényeinek árfolyama 2,85 százalékkal, 4322 forintra csökkent, de a délelőtt folyamán ennél járt lejjebb is, 4287 forinton a kurzus. Az Erste részvényeit is megviselik a fejlemények, a Magyarországon szintén jelentős kitettséggel rendelkező osztrák bank papírjainak árfolyama 3,6 százalékkal, 18,53 euróra csökkent.

A Raiffeisen tegnap éjszaka jelentette be, hogy a korábban vártnál nagyobb leírásokra kényszerül idén, elsősorban az ukrán leánybankkal kapcsolatban és a magyarországi devizahitelesekkel történő elszámolásokkal kapcsolatban képzendő céltartalékok miatt.  A korábban várt 1,3-1,4 milliárd euró helyett így már 1,5-1,7 milliárd euró leírással számolnak. A devizahiteles törvény miatt korábban 120-160 milliónyi céltartalék képzését tartották szükségesnek, ezt az összeget most 240 millió euróra növelték.

Tiltakozik a Bankszövetség

Közleményben tiltakozott kedden a Magyar Bankszövetség a visszamenőleges hatályú jogalkotás - vagyis az elszámoltatási törvény - és a szektort tisztességtelennek minősítő negatív kampány ellen. Hozzátették: az igazságosság társadalmi igénye is sérül, hiszen az alacsony kamatszintért árfolyamkockázatot vállaló devizahitelesek lényegesen jobban fognak járni, mint a forintban eladósodottak.

A bank vezetése jelezte, bár operatív szinten nyereségesen működnek, ezek a leírások mínuszban viszik idén a csoport profitját, a bár a következő években a sajáttőke arányos nyereség bővülésére számítanak, azonban ennek ütemét is mérsékelték előrejelzésükben. A Raiffeisen a magyarországi devizahitelesekkel történő elszámolás miatt az első félévben 64 millió eurónyi céltartalékot képzett, a maradék összeg a második félévet terheli majd.

Az OTP ugyanakkor valószínűleg már korábban felkészült a negatív hatásokra, féléves gyorsjelentésében hatalmas veszteségről adott számot, szintén az ukrán leánybank és a devizahitelesekkel történő elszámolásra képzett tartalékok miatt. Félévkor 153 milliárd forintos veszteségről jelentett, amelyet elsősorban a valamivel 192 milliárd forintot meghaladó korrekciós tételek okoztak. Ebből 176,1 milliárd forintot a devizahiteles csomag, s 19,6 milliárd forintot az ukrán leánybank számlájára írtak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!