Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az OTP Bank vezetője az idén 5,8-6 százalék körüli átlagos inflációval számol. Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy a forint további erősödése nem lehet cél. - A hitelnyújtó oldaláról is jól látható, hogy a kis- és középvállalkozók egy jelentős része csődközeli helyzetbe került a forint erősödése miatt - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. A gazdasági mutatókat jelentősen befolyásoló kérdések közé sorolta a bank vezetője a jövedelempolitika jövőbeni alakulását. - Lehetetlen és értelmetlen évi 10 százalék körüli reálkereset-növekedést fenntartani, ami tönkreteheti a gazdaságot - figyelmeztetett. Hozzátette, hogy az első negyedév import és fogyasztási adatai jól tükrözik a magas keresetkiáramlást. Csányi Sándor különösen veszélyesnek tartotta, hogy még az első negyedévben a versenyszférában a bruttó keresetek 14 százalékkal, addig a költségvetési intézményeknél dolgozóké 32 százalékkal emelkedett. Ezzel összefüggésben a közalkalmazotti béremelést ugyan szükségesnek nevezte, ám kedvezőbbnek tartaná, ha ez egy létszámcsökkentés mellett valósulna meg. - A fizetési mérleg év végi hiánya várhatóan 2 milliárd euró körül alakul - mondta Csányi Sándor. Hozzátette: rendkívül kedvezőtlen, hogy a külföldi működő tőke beáramlása a korábbi évekénél visszafogottabbá vált. Ehhez Csányi Sándor szerint nagyban hozzájárult egyes korábban megkötött szerződések vitatása, illetve az árakba történő kormányzati beavatkozás. - Magyarország tőkevonzó képességének helyreállítása érdekében biztosítani kell a jogbiztonságot - hangsúlyozta. Csányi Sándor szkeptikusan vélekedett arról a kérdésről, hogy az Európai Unióval folytatott bővítési tárgyalásokon sikerülhet-e egyes fejezeteket újra nyitni, illetve az újra tárgyalásukon az eddiginél jobb eredményt elérni. A bankszektor helyzetét elemezve az OTP Bank első embere méltatta, hogy bár a tőke mintegy 70 százaléka külföldi tulajdonban van, a szektor egésze stabil és jól működik. Hozzátette: probléma inkább az állami bankoknál jelentkezik, ami ismét arra bizonyíték, hogy az állam a versenyszférában nem jó tulajdonos. Csányi Sándor üdvözölte a kormány állami bankokra, a Postabankra és a Konzumbankra vonatkozó értékesítési terveit. - Remélem erre még az idén sor kerülhet, mivel e tranzakcióban az OTP is nagy érdeklődést mutat - erősítette meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!